MENU

Gilberto Gil: Legenden er tilbake i Oslo!

Endelig – 10 år siden sist – kan du oppleve Gilberto Gil i Norge. Tirsdag 13. kan du se ham i Oslo konserthus. Ikke mist denne muligheten!

Gilberto Gil er ute med ny plate: OK OK OK. Settlista i Oslo bygger på den.

For deg som ikke kjenner Gilberto Gil fra før: Han er en av de aller, aller, aller største artistene i Brasils musikkhistorie. Ved siden av Caetano Veloso er han den aller største som er i live i dag.

Brasiliansk musikk incorporated

På mange måter er han selve manifestasjonen av brasiliansk musikk. Oppvokst i de tørre områdene i Bahia – sertão – og den rytmiske trekkspillmusikken til bla. Luiz Gonzaga på 1950-tallet. Senere påvirket av bossa nova-bølgen med bla. João Gilberto og Dorival Caymmi. På Universitetet møtte han Caetano Veloso, og brasiliansk musikkhistorie ble forandret. De to var sentrale i Tropicalia-bevegelsen som under militærdiktaturet seint på 1960-tallet koblet akustisk, brasiliansk musikk med opprørske ideer og elektroniske instrumenter.

60 plater og 50 år seinere er Gilberto Gil i Oslo. Underveis har han vært i eksil under militærdiktaturet (1970-tallet), spilt med Jimmi Cliff (1980-tallet), Bugge Wesseltoft (1990-tallet) og vært kulturminister under president Lula (tidlig på 2000-tallet).

Den siste plata «OK OK OK» er mye mer enn OK

Gilberto Gil har hatt en imponerende produksjon, med et like impnerende nivå. Mange av Gils låter er klassikere i den barsiliansek sangboks, for eksempel Aquele abraço og Desde que o samba é samba.

Den siste plata heter OK OK OK og kom i fjor. Det er et nydelig knippe akustiske låter i MPB-tradisjon, ispedd noe elgitar og synth her og der. Med Gils gjennkjennelige stemme, hans elegante gitarspill og deilige harmonier er dette en liten perle. Anbefales varmt!

Men enda viktigere: Gå ikke glipp av konserten i Oslo! Gil er snart 80 år, så det kan fort bli den siste i Norge.

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 11. august 2019

Filled Under: Gilberto Gil, kultur, kunst, musikk

Views: 763

Comments are closed.