MENU

Full pakke Brasil! BrasiLeira & co. anmelder Brazil Churrascaria i Oslo

På lørdag var vi på den splitter nye brasilianske restauranten i Oslo. Seks voksne og seks barn. Noen brasilianere, flest norske. Etter gode caipirinha´er, voldsomme mengder kjøtt, musikk av vekslende kvalitet, sambashow og paljettkledte damer ble vi overraskende enige om terningkastet: BrasiLeira og co ruller ut en anerkjennende femmer til Brazil Churrascaria. Anbefales! (Men les hele saken hvis du vil vite hva vi egentlig mener…)

 

Skjermbilde 2015-03-01 kl. 22.45.15

Brazil Churrascaria: Brasiliansk grill og paljettkledde damer. Faksimile av restauranten hjemmeside.

 

Brazil Churrascaria har løst gåten

Jeg må innrømme at jeg var skeptisk. For hvor bra kan en brasiliansk grillrestaurant i Møllergata i Oslo bli? Tonnevis av kjøtt, enorme salatbuffeter og en horde kelnere er standard i Brasil. Hvordan kan man matche det med tanke på norske kjøttpriser og lønninger?

Jeg vet ikke, men det ser ut som om Brazil Churrascaria har løst gåten. Kjøttet kom i store mengder, og kvaliteten holdt absolutt nivået det burde (selv om det et er stykke unna det beste jeg har spist i Brasil). Kelnerne var oppmerksomme, og både mat og drikke ble kjapt og effektivt levert.

 

Value for money

Og prisen? 420 kroner koster det for å kunne hive innpå det du er god for. Da får du kjøtt levert på bordet av blåkledde, brasilianske cowboykelnere (gaúchos) med grillspyd fulle av dryppende og rykende ferskt kjøtt. Og du kan fråtse i et stort buffetbord med salater, ris og bønner, selvfølgelig inkludert brasilianske grillspesialiteter som vinagrete (en finkutta salat basert på løk, paprika og tomat med en distinkt eddiksdressing) og farinha (mel av maniok – kassava – som friteres, gjerne med hvitløk og annen snadder). Og i tillegg får du brasilianske spesialiteter som muqueca de peixe (fiskegryte med tomat-og kokossaus) og nasjonalretten feijoada (bønnegryte med masse kjøtt og flesk).

 

Brazil Churrascaria

Deilig kjøtt rett fra grillen. Bak: blåkledd, brasiliansk cowboykelner. Foto: Torkjell Leira

 

For samme pris, 420 kroner, får du en treretter på andre restauranter, noen til og med veldig gode. Men jeg tror neppe du blir like mett. Jeg synes derfor at du får bra igjen for pengene dine på Brazil Churrascaria. (Og så har jeg hørt at de er billigere noen ukedager, det kan det lønne seg å sjekke).

 

Overveldende

Vi var altså tolv stykker til sammen. Det første adjektivet vi voksne ble enige om var imponerende. For Brazil Churrascaria ER virkelig en imponerende satsing. Lokalet er digert, det er ikke mange restauranter i byen som er større.

Det andre adjektivet var overveldende. For her er det full pakke Brasil. Ikke nok med mat i mengder. Tidlig på kvelden var det live musikk, brasilianske svisker med en gitarist på scenen i midten av lokalet. Og vi hadde flaks og var der på karnevalsfeiring, så seinere var det live sambashow med fem-seks trommeartister og like mange fjær- og paljettkledte dansere.

– Det kan nok bli litt overveldende for folk som ikke kjenner Brasil, mente noen i gruppa vår. Jeg er enig.

 

bilde(36)

Mobilbilde fra sambashowet. Topp stemning, men kanskje litt langt? Foto: Torkjell Leira

 

Litt for mye av det gode?

Og her er vi inne på det som ikke fungerte like bra. Kanskje ble full pakke faktisk en overdose Brasil? Da vi kom var livemusikken litt for påtrengende. Litt for høy og litt for falsk til tider. Det var faktisk en lettelse da gitaristen tok pause.

Så var det sambashowet. Det var bra, det er ikke det, men det hadde vært enda bedre om det hadde vært kortere. ”Leave them wanting more” er en gylden regel i showbiz. Det motsatte er krise. Noen i følget vårt syntes det ble for langt…

 

Eller bare autentisk?
Men for å være litt satirisk: Kanskje overdosen Brasil bare var det ekte Brasil? Kanskje det hele bare var autentisk? Jeg vet ikke helt, men litt seinere på kvelden kom noen gode venner innom. Norske de også, men de har begge bodd i Brasil.

– Det minner om en turistplass i Brasil, var deres noe uventete betraktning. Og det var en glitrende observasjon. For det er jo aldri fjærkledde sambadamer på restauranter i Brasil, bortsett fra på turiststedene. Vi konkluderte med at vi alle tre er litt ambivalente til halvnakne sambadamer. Det er kult og vakkert, joda, men det kan bli litt påtrengende også.

Terning 5 gul

BrasiLeira og co triller en solid femmer

Men! Surmuling til side. Spisefølget på tolv trillet terning, og vi landet på terningkast fem. Vi likte det overveldende, vi likte maten og stemningen, og vi har sansen for å kjøre på. Som niåringen min sa søndag kveld:

– Jeg ønsker vi kunne dra tilbake til den restauranten vi var på i går.

Vi anbefaler altså Brazil Churrascaria til alle som hat lyst på masse kjøtt i brasilianske omgivelser. Så for dere heller høre gjennom fingrene med litt falsk bossa nova innimellom.

 

Lese mer om brasiliansk mat?

Her er BrasiLeiras saker om osteboller, kumage og friterte maur.

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Written by:

Published on: 2. mars 2015

Filled Under: kultur, mat, Norge-Brasil

Views: 5090

4 Responses to Full pakke Brasil! BrasiLeira & co. anmelder Brazil Churrascaria i Oslo

 1. Pål Nag Aas sier:

  Bifaller dine betraktninger og terningkast. Vi gikk en ukedag uten sang/musikk og det passet oss utmerket. Picanhaen var forøvrig noe av det beste jeg har smakt på flere år. Til og med kyllinghjerter ble servert – no ponto! Kort bemerkning: er det mer korrekt å benevne bruken av «farinha» (de mandioca) som farofa?
  Du kan med faglig tyngde kontakte stedet og foreslå andre musikkformer. Det finnes så utrolig mye bra MPB som passer bedre på ett spisested enn samba – mener nå jeg da 🙂

 2. Torkjell Leira sier:

  Hei Pål!

  Vi fikk også kyllinghjerter, men først etter at vi spurte etter dem. Det var sikkert en tilfeldighet. Uansett en av mine favoritter.

  Så til farinha-diskusjonen. Her strides nemlig de lærde, tror jeg. Farinha betyr jo mel. Farinha de mandioca betyr maniokmel. Det friterte maniokmelet som jeg snakker om, det uten egg og bacon og løk og alt mulig, kalles ofte farinha det også. Ihvertfal i Nord-Brasil der jeg har vært mest de siste årene. Men så har du farofa. Det er også fritert maniokmel, men da ofte MED egg og bacon og løk og alt mulig. En tredje variant kalles paçoca, da er det tilsatt «pulled» tørket kjøtt – carne seca. Her er det mange glidende overganger, og kanskje regionale forskjeller i hva som kalles det ene eller det andre.

  Er det noen brasilianere der ute som føler seg kallet til å oppklare?

 3. Torkjell Leira sier:

  Takk for link, Geir.

  Dette er triste greier. Helt uakseptabelt å ikke betale lønningene til de ansatte. Håper fagforeningene følger opp skikkelig, og at dette blir anmeldt og etterforsket ordentlig.

Legg igjen en kommentar