MENU

Fra eufori til pandemi: historien om en amputert boklansering

«Kampen om regnskogen» ble lansert rett før Covid-19 stengte landet. Jeg rakk lanseringsfest og strålende kritikker, men pandemien satte en stopper for nesten alt annet. Her er bilder og tanker, 12 måneder etter et fullsatt Kulturhus i Oslo.

.

«Folkens!» Smellfornøyd forfatter på lanseringsfest på Kulturhuset i Oslo, 5. mars 2020.

Av Torkjell Leira *

Som sild i tønne på lanseringsfesten

I dag er det helt surrealistisk å se på bildene. Stappfull sal på Kulturhuset i Oslo sentrum. Folk fra hele landet (i hvert fall foreldrene mine fra Trondheim), tett i tett. Lang kø i baren. Selv klemte jeg sikkert over 100 mennesker denne kvelden, godt og lenge.

Vi hadde selvfølgelig hørt om Wuhan og skiturister fra Alpene, men dette var én uke og et helt mentalt univers før Norge ble stengt ned.

Full sal. Når kommer vi tilbake dit?

Lanserignsfesten ble bra. Litt for lite dansing etter min mening, men det blir balansert av at forlaget Res Publica kunne melde om rekordsalg på boklansering. Jeg ble sittende å skrive hilsener og signere det meste av kvelden.

Lang kø for å få signerte bøker. Superdeilig for en forfatter. Forlaget var ganske fornøyde de også.

Et lass av gode kritikker…

Allerede før lanseringsfesten hadde kritikkene begynt å komme. Masse godord i mange aviser. En femmer på terningen til Aage Borchrewink i Dagbladet, som også skrev at boka var et «solid oppspill til debatt om Norges rolle i regnskogen».

«Denne boken er et must for oss som er engasjert i fremtiden for våre regnskoger»  

Gert Nygårdshaug, forfatter.

«Opprullinga er spennende som en krimhistorie. […] Regnskogen står lagelig til for hogg, og Norge hjelper til. […] Denne historien er nå fortalt av samfunnsgeografen Torkjell Leira, som behersker både nøkterne fakta og reportasjer med språklig driv»

Tore Linné Eriksen, Klassekampen

Her kan du lese sitater fra alle kritikkene:

… men så var det bråstopp!

Koronaen kom, og alle foredrag, møter og debatter som jeg var invitert til ble utsatt, og så avlyst. Det ble også nesten umulig å komme til orde i media om andre ting enn pandemien.

Det er forståelig, men for meg var det frustrerende. Jeg følte jeg hadde et viktig budskap, og så mye å komme med. Koronaen stengte for alt. Det har nok gått ut over salget også, for en slik bok trenger at noen lager oppmerksomhet rundt den.

Det er selvfølgelig et bittelite offer i den store sammenhengen. Det var uflaks, men det føltes urettferdig.

Lyspunkt 1: Innkjøpt av Kulturrådet

For sakprosabøker er dette et trangt nåløye. Bare 1 av 3 bøker blir kjøpt inn av Kulturrådet og spredd til landets biblioteker. Derfor er det en solid anerkjennelse for en sakprosaforfatter å bli tatt opp i denne ordningen.

For skjønnlitteratur er det mye lettere. Her blir hele 4 av 5 bøker kjøpt inn. Det er faktisk ganske urettferdig, og det kan du lese mer om i en link nederst i denne saken.

Lyspunkt 2: Vestlandsturné

Høsten 2020, da verden så litt lysere ut, ble det endelig mulig å komme seg på tur. Det var en nær euforisk opplevelse. Å reise med tog! Å møte nye mennesker! Å diskutere boka med folk som var interessert!

Ofte vet man ikke hvor glad man er i ting før man mister dem. Men like ofte, tror jeg, vet man ikke hvor mye man savner ting før man får dem tilbake.

Hva skjer nå?

Jeg vet ikke. Bøker er mer og mer blitt ferskvare. Men jeg mener temaet for «Kampen om regnskogen» er viktigere enn noensinne: A/S Norge må beskytte miljø og mennskerettigheter bedre enn vi har gjort til nå, og vi må ødelegge mindre. Det gjelder både stat, næringsliv og sivilsamfunn. Og det gjelder i Brasil og i resten av verden.

Noe av det aller beste med å skrive bøker er å snakke om dem. Jeg vil gjerne møte ekte mennsker, og det kommer en verden etter koronaen.

Derfor: Kjenner du noen som jobber på et bibliotek, en bokhandel, et litteraturhus eller kulturhus? Noen som driver med litterære, næringspolitiske eller bistandsrelaterte arrangementer? Eller gjør du det selv? Ta kontakt og sett meg opp på programmet!

* Torkjell Leira er samfunnsgeograf, forfatter og grunnlegger av BrasiLeira. Han har gitt ut to bøker om Brasil og Amazonas, og jobber i dag på Klimahuset ved Naturhistorisk museum, UiO.

Lese mer om innkjøpsordningen?

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 14. mars 2021

Filled Under: Bok, Kampen om regnskogen, Norge-Brasil, Norges dobbeltrolle

Views: 541

Comments are closed.