MENU

Fotball-VM 2014 og et stadion til 3 milliarder

Her er den – arenaen til tre milliarder kroner. Den ligger i Brasilia og her skal det spilles kamper om 50 dager. Confederations Cup heter turneringen, og er et slags prøve-VM. Men blir stadion ferdig i tide?

 

Estadio Nacional Mane Garrincha april 2013 Photo Torkjell Leira

Plankegjerdegutta tar en velfortjent pust i bakken. De håper på gratisbillett til åpningskampen, slik arbeiderne på Maracanã fikk. Foto: Torkjell Leira.

 

Blir de ferdige i tide?

15. juni fløytes Confederations Cup i gang med kampen Brasil-Japan nettopp her i Brasilia. Spørsmålet alle stiller seg er om stadion blir ferdig. Utbyggerne garanterer at det går bra og hevder 94 prosent av byggearbeidene er ferdige. Arbeiderne jeg snakket med i dag var ikke like optimistiske.

– De blir aldri ferdig i tide! Det er masse jobb som står igjen. De har ikke lagt ut gressmatta en gang! sa Fernando.

– Joda, de blir ferdige, sa Paulo. – Men bare på overflaten. Inngangspartiet, tribunene og gressmatta kommer til å bli ferdigstilt. Alt blir klart til Hun (president Dilma Rousseff) kommer. Men innvendig kommer det til å være masse jobb igjen.

 

P1110498

Høyt henger de, og lydanlegg monterer de. Stadion er diger! Foto: Torkjell Leira.

 

Jeg er enig med Paulo. Stadion blir ferdig med et nødskrik, selv om de kanskje må male gresset grønt, slik de gjorde utenfor arenaer i Kina under sommer-OL i 2008. Men stresset, overtid og nødinnkjøp vil føre til at regninga blir enda høyere enn de budsjetterte 3 milliardene. Les mer her i innlegget Beretningen om en varslet skandale.

 

Hva skal barnet hete?

Diskusjonen om hva arenaen i Brasilia skal hete er over. Tidligere kranglet de  om den skulle hete Nasjonalstadion eller Mané Garrinha stadion til ære for spilleren som var enda bedre en Pelé. Løsningen ble helgardering, og navnet på plakatene utenfor anleggsområdet er nå Estadio Nacional Mané Garrincha.

Eller er det ikke helgardering likevel? På Fifas hjemmesider står det fortsatt Estadio Nacional, og det vil i så fall ikke være det eneste eksemplet på at Fifa overkjører lokale interesser, lover og regler. Ta ølsalg, for eksempel. I Brasil har det i flere år vært forbudt å selge alkohol på fotballkamper. Under VM blir det lov, Budweiser er nemlig en av hovedsponsorene.

 

P1110510

Noen av arbeiderne henger over gjerdet for å bestille lunsj i kiosken utafor. «Maten er mye bedre enn den de serverer her inne.» Foto: Torkjell Leira.

 

En test foran fotball-VM 2014

Confederations Cup er et slags prøve-VM, der de regjerende mestrene på de ulike kontinentene møtes. Europa representeres av siste vinner av fotball-EM, Spania.

Turneringen går av stabelen ett år før det virkelige VM, så arrangørlandet får testet anlegg, kommunikasjon og transportsystemer.

Det er også en sjanse for de store nasjonene til å teste ut nye spillere. Og selv om prestisjen ikke er veldig høy, er det alltid en fjær i hatten å vinne turneringen. Brasil har vunnet de siste to, i Sør-Afrika i 2009 og Tyskland i 2005. Tør vi håpe på en trippel?

 

Les mer om Confederations Cup på Fifas hjemmesider.

 

 

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 24. april 2013

Filled Under: Brasilia, fotball, VM 2014

Views: 1425

One Response to Fotball-VM 2014 og et stadion til 3 milliarder

  1. […] men en sluttpris på mellom 4 og 5 milliarder kroner… Sjekk tabellen under for priser, eller klikk her for å lese mer om verdens dyreste fotballstadion i et innlegg fra april da prislappen enda var på (bare) tre […]

Legg igjen en kommentar