MENU

Fotball-VM 2014: Beretningen om en varslet skandale

Mandag 11. mars hadde jeg et kort foredrag på arrangementet Lønsjfest på Soud of Mu i Oslo. Her er noen utvalgte bilder og poenger.

Pele and trophy

1. Det handler om gull. Brasil er sugent på et nytt VM-gull, i 2014 er det tolv år siden sist. Trofeet er allerede farget i gult og grønt (Brasils farger, se bildet over, sammen med Pelé) og på logoen til VM har de brasilianske hendene slynget seg rundt det (se bildet under). Signalet kunne ikke vært tydeligere: VM er vårt!

VM 2014 logo

2. Fotball-VM 2014 i Brasil blir verdens største fotballfest. Ingen er bedre til å lage store fester enn brasilianere (tenk karneval og nyttårsaften) og ingen er bedre enn Brasil i fotball. Nå har riktignok Spania vært best noen år, men det er forbigående…

 

schiaffino-do-uruguai-copa 1950
3. Marerittet er at det går som sist gang. Brasil har nemlig arrangert VM tidligere, i 1950. Da møtte de lillebror Uruguay i finalen på nybygde Maracanã i Rio. 200.000 mennesker og folkekrav om seier. Brasil gikk enkelt opp i ledelsen, men etter 21 minutter i andre omgang utliknet Uruguay (se bildet over). Det ble tap 1-2, og landesorg.

 

romario_94
4. Det er enorme forventninger til sportslig suksess under dette mesterskapet, men samtidig en enda mer realistisk frykt for korrupsjon. ”Korrupsjonen vil løpe fritt under VM,” frykter tidligere toppscorer Romario. På bildet over holder han VM-trofeet fra 1994. I dag er han nestleder i Kongressens komité for sport og turisme, så få kjenner koblingen fotball-politikk-penger bedre enn han.

 

Maracana gress hele stadion
Romario advarer mot bevisste forsinkelser i byggearbeidene, så alt av kontroll og budsjetter skal forkastes i innspurten. En klassisk kilde til ”superfakturering” som det kalles i Brasil. På bildet over ser du Maracanã stadion i dag, de holder på å legge gress og nærmer seg nå slutten på en oppussing til to milliarder kroner som er utsatt en rekke ganger. Myndighetenes egen oversikt ved årsskiftet viste at 79 av 82 VM-prosjekter enten var forsinket, omgjort eller hadde sprengt opprinnelig budsjett.

Football : Bresil / Ghana - Match Amical - 05.09.2011 -
5. Den spilleren det knytter seg aller størst forhåpninger til er det nye stjerneskuddet Neymar (se bildet over). Han er det største fotballtalentet i Brasil siden Pelé, og under VM 2014 vil han være 22 år. Alle drømmer om, men få våger å håpe, at han da vil danke ut Lionel Messi fra erkefienden Argentina og Cristiano Ronaldo fra den tidligere kolonimakten Portugal, og bli både toppscorer og turneringens beste spiller. Og at Brasil, selvfølgelig, skal vinne.

6. Hva med Norge? Vi har fortsatt sjanse til å kvalifisere oss. Skal vi satse på reprise av VM i Frankrike i 1998? Da slo vi Brasil 2-1, og det ble folkefest i Oslo sentrum!

Lese mer?

ABC om fotball-VM 2014 i Brasil

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
Previous post:
Next Post:

Written by:

Published on: 15. mars 2013

Filled Under: foredrag, fotball, VM 2014

Views: 3360

2 Responses to Fotball-VM 2014: Beretningen om en varslet skandale

  1. […] Jeg er enig med Paulo. Stadion blir ferdig med et nødskrik, selv om de kanskje må male gresset grønt, slik de gjorde utenfor arenaer i Kina under sommer-OL i 2008. Men stresset, overtid og nødinnkjøp vil føre til at regninga blir enda høyere enn de budsjetterte 3 milliardene. Les mer her i innlegget Beretningen om en varslet skandale. […]

  2. […] Rios legendariske fotballstadion Maracanã var lenge verdens største. Den ble bygd til fotball-VM i 1950, og 200.000 mennesker skal ha presset seg inn under finalen mellom Brasil og Uruguay. Den kampen er fortsatt et åpent sår i Brasils hjerte. (Les mer her) […]

Legg igjen en kommentar