MENU

Fem grunner til at Lula stiller i 2018

Det er over tre år til presidentvalget i Brasil i 2018. Men spekulasjonene om hvem kandidatene blir har pågått lenge. Aller størst oppmerksomhet er rettet mot tidligere president Lula. Her er fem grunner til at Lula stiller i presidentvalget i 2018 – og tre grunner til at han ikke gjør det.

 

Lula defesa Petrobras

Lula 1. mai i år. I en demonstrasjon mot privatisering av det statsdominerte oljeselskapet Petrobras.

 

  1. PT har ingen annen kandidat

Sittende president Dilma Rousseff kan ikke stille til gjenvalg i 2018. Og hun er uansett så upopulær at hun ikke ville hatt en sjanse. I PT finnes det ingen kronprinser eller kronprinsesser som er rede til å ta over.

Det gjorde det heller ikke i 2007, tre år før Dilma ble valgt, men hun vant ene og alene på grunn av at Lula la hele sin pondus inn i hennes valgkamp. Dilma har i dag ingen popularitet å overføre til en arvtaker. Konklusjon: Om PT skal ha noen som helst sjanse til å vinne presidentvalget i 2018, er Lula mannen de må satse på.

 

  1. Lula vil redde arven

Siden Lula og PT kom til makten i 2003 har de fleste utviklingspilene i Brasil pekt i riktig retning. Økonomien har gått bedre, fattigdommen er halvert, avskogingen i Amazonas er redusert enda mer, Brasil har blitt mer anerkjent i verden.

I dag er det stopp på de fleste områdene. Eller enda verre: tilbakegang. Lula selv, og de fleste i partiet, tror han er det beste håpet for å hindre at de gode resultatene fra de ti første årene med PT-styre vil smuldre bort eller fjernes under et annet regime.

 

  1. Lula vil redde partiet

Lula har vært ryggraden i PT siden partiet ble dannet tidlig på 1980-tallet. Han har vært med på alle oppturer og nedturer. Han har sett partiet vokse seg sterkere og sterkere, få makt og posisjoner. Lula selv stilte som partiets kandidat i presidentvalget i 1989, 1994 og 1998 før han endelig vant i 2002. Han har sett partiet under korrupsjonskrisen Mensalão i 2005, der mesteparten av PTs ledelse måtte gå. Og han ser dagens korrupsjonsskandale Petrolão knyttet til Petrobras, de store private byggeselskapene og regjeringspartiene, inkludert PT.

I dag er PT i krise. Partiapparatet forvitrer, selv om det fortsatt er det desidert beste i Brasil. President Dilma er upopulær og har liten autoritet. Hun leder en regjering som spriker i alle retninger, og selv mange koalisjonspartnere motarbeider henne åpenlyst. Mange av PTs gamle støttespillere – fagbevegelsen, de sosiale bevegelsene og den urbane intelligentsiaen – er støtt bort. Mange av partiets nye støttespillere – de fattige som har fått det bedre under PTs styre – er i ferd med å forlate skuta. Konklusjon: Lula må stille om PT ikke skal gjøre et katastrofalt dårlig valg i 2018.

 

lula dr evil 2018

Humorister og satirikere har lenge lekt seg med tanken på et Lula-comeback i 2018. Her: Lula som Dr. Evil «etter mange år nedfrosset…» og med en vri på PTs slagord, nå med skrivefeil «Uten frykt for å være lykkelig. På nytt».

 

  1. Lula tror han kan gjøre en forskjell

Lula har nok ikke så mange nye politiske grep å komme med, men han har en pondus, en erfaring og en personlig karisma som både han og partiet tror kan bli avgjørende for å få Brasil på rett vei.

 

  1. Lula er lei av å spille andrefiolin

Under Dilma har Lula delvis vært en syvende far i huset, delvis en stemmesanker, delvis en rådgiver og mentor. Offentlig har han hele tiden respektfullt stilt seg bak president Dilma, men ryktene vil ha det til at han har blitt stadig mer oppgitt og utålmodig.

Da Lula gikk av etter to presidentperioder i 2010 kunne han ha pensjonert seg. Han kunne valgt en internasjonal karriere. Men han valgte han å fortsette aktivt med brasiliansk politikk. Jeg tror han fortsatt føler han har mye å gi. Så gitt at så mye annet peker på Lula fram mot 2018, tror jeg han tenker skitt au, la oss prøve en siste gang.

Men vil han gjøre det?

 

 

Tre grunner til at Lula IKKE kommer til å stille i 2018

 

  1. Lula kan tape

Ingen politiker liker å tape valg. Og utsiktene til en PT-seier ved presidentvalget i 2018 er de dårligste siden tusenårsskiftet. For første gang på 15 år ligger Lula bak en annen kandidat når folk blir spurt hvem de vil ha som president.

Og det er ikke sikkert det verste er over. Korrupsjonsskandalen rundt Petrobras ruller og går, og noen mener det bare er et tidsspørsmål før både Dilma og Lula blir involvert. Opposisjonen vil i hvert fall ikke la være å hamre inn påstanden om at de alltid har visst om de ulovlige operasjonene. Og selv om økonomien er stagnert helt, kan det fortsatt bli verre. (Og ja, det er økonomien som gjelder, stupid).

 

  1. Lula har ingenting å vinne

Sjelden eller aldri har noen avgående president hatt høyere oppslutning enn Lula i 2010. Under PTs åtteårige styre hadde Brasil gjort kvantesprang framover på en lang rekke områder, og Lula var blitt selve landsfaderen. Fortsatt er dette det store bildet, selv om Lula har fått noen riper i lakken. Lula har ingenting å vinne på å stille som kandidat igjen. (Om han da ikke skulle klare å lede landet til høyere vekst og bedre fordeling nok en gang.)

 

  1. Lula kan sitte i fengsel

Sjansen for dette er liten. Men den er der. Korrupsjonsskandalen ”Petrolão” ser ikke ut til ta slutt med det første. Milliarder av kroner skal være kommet på avveie. En rekke ledere i det statsdominerte oljeselskapet Petrobras og landets ledende private byggeselskaper er i fengsel. Og pilene peker mot folk høyt i PTs rekker.

Jeg tror det er usannsynlig at Lula (og Dilma) blir rammet, selv om statsadvokaten i mai åpnet en «preliminær undersøkelse» for å finne ut om man skulle åpne en vanlig etterforskning av påstander om at Lula hadde brukt sitt navn for å sikre private brasilianske byggeselskaper kontrakter i utlandet. Men om mistanken henger over ham i flere år, vil det selvfølgelig være skadende for hans kandidatur.

 

Summa summarum

Mitt tips er at Lula stiller til presidentvalget i 2018. Svaret får vi ikke før tidligst i 2017.

Apropos tips: Allerede i 2010 mente jeg presidentvalget i 2014 ville bli en kamp mellom Dilma Rousseff, Aécio Neves og Marina Silva. Etter en tragisk flyulykke, der kandidat Eduardo Campos omkom, fikk jeg rett.

Hvem blir så Lulas motkandidater? Jeg legger hodet på blokka og tipper de samme: Aécio Neves og Marina Silva. Og at Lula til slutt trekker det lengste strået.

 

Lese mer?

Her er de 17 innleggene på BrasiLeira tagget med Lula.

Interesert i «lulismo», Brasils kombinasjonen av ortodoks finanspolitikk og progressiv fordelingspolitikk? Les The future of «lulismo».

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Written by:

Published on: 30. juni 2015

Filled Under: Dilma Rouseff, Lula, politikk, valg 2018

Views: 1130

Legg igjen en kommentar