MENU

Er Dilmas dager talte?

SIRKUS: Gud, koner, barn og korrupsjon. Det var de fremste argumentene til de som stemte FOR å åpne riksrettssak mot president Dilma Rousseff i natt. De som stemte MOT argumenterte for demokrati og respekt for valgurnene. Jeg fulgte avstemningen fra en fiskerestaurant i Tucuruí i Amazonas. Her er et forsøk på å forklare hva som skjer BAK avisoverskriftene.

 

impeachement camara confeti

Konfettien skytes ut i Kongressen når det er klart at Underhuset ønsker å stille president Dilma for riksrett.

 

NB: Her tar jeg nok en ureglementert snarvei. Dette er egentlig et intervju til NTB gjort i forrige uke, om rikssrettsaken og OL. Men ting skjer så fort i Brasil, og jeg er på research midt i Amazonas, så jeg klarer ikke å gjøre det annerledes. Satser på tilgivelse nok en gang…

 

Tror du Dilma Rousseff blir sittende lenge nok til å få en plass på ærestribunen under OLs åpningsseremoni 5. august?

Dette er det store spørsmålet i Brasil akkurat nå. Spørsmålet om riksrettssak mot presidenten har akkurat gått gjennom en spesialkommisjon i Kongressen. Nå skal saken til avstemning i Representantenes hus (underhuset) førstkommende søndag, og hvis den går gjennom der, skal den videre til Senatet. Saken står og vipper. Jeg tror Dilma blir sittende, men jeg tror sjansene for det er 50/50.

PS: Etter at Underhuset søndag 17. april stemte FOR å åpne riksrettssak, tror jeg det er sannsynlig at Dilma må gå.

 

Rousseff er vel ikke personlig trukket inn i Petrobras-skandalen*, så hvorfor risikerer hun egentlig riksrett?

Hun er anklaget for å ha trikset med overføringer mellom ulike statlige banker og organer for å pynte på nasjonalregnskapet for 2014. I en normal situasjon ville ingen løftet på øyenbrynene over slike anklager. Men i dagens økonomiske krise og politiske kaos bruker opposisjonen saken for alt den er verdt, og håper å få henne kastet på formelt grunnlag. Andre oppfordrer henne til å trekke seg frivillig, og noen få demonstranter mener militæret bør gripe inn. Problemet for opposisjonen er at nummer to, tre og fire i ”arverekkefølgen”, visepresident Michel Temer, president i Representantenes Hus Eduardo Cunha og president i Senatet, Renan Calheiros, er like upopulære i folket som presidenten. Og alle er mistenkt eller siktet i korrupsjonssaker som er mye verre enn det presidenten er anklaget for.

* ”Petrobras-skandalen”. Viktig å få fram at også private selskaper er dypt involvert. Alle de største byggeselskapene i Brasil som Odebrecht, OAS, Andrade Gutierrez, osv. De lagde karteller, fordelte kontrakter (hvem som skulle vinne anbudene) seg i mellom i samarbeid med Petrobras, og 1-3% av kontraktssummen ble underslått og sluset inn til korrupte partier og politikere via stråmenn og stråselskaper.

 

Er Rousseff og det brasilianske arbeiderpartiet PT i særstilling når det gjelder omstridt partifinansiering, eller er dette et utbredt fenomen i Brasil?

Nei. Ulovlig finansiering av politiske partier, spesielt valgkampanjer, er dessverre regelen heller enn unntaket i Brasil. Alle de største partiene i Brasil er involvert i den pågående korrupsjonsskandalen. De som påstår at dette begynte med PT er enten historieløse eller deler opposisjonens politiske agenda.

 

Rousseff hevder å være utsatt for et kuppforsøk – hvilke krefter er det egentlig som forsøker å bli kvitt henne?

President Rousseff, partiet PT og deler av venstresida kaller det et kupp for å vekke sterke følelser til live og mobilisere støttespillere. Det har de lyktes godt med.

I gatene er det millioner av mennesker som er frustrert over korrupsjon, økende prisstigning og arbeidsledighet. Vi har sett mange store demonstrasjoner mot president Rousseff og PT det siste året.

Men ser vi bakenfor det daglige nyhetsbildet, er interessene som ønsker å bli kvitt presidenten er ”the usual suspects”. Det er landeierne og storbøndene, industrilederne og finanssektoren. Og ikke minst media, med storkonsernet Globo, nyhetsmagasinet Veja og de store São Paulo-avisene Estadão og Folha i spissen. I politikken er det partiene på høyresida, dagens opposisjon, de som alltid har sittet med makta. I et historisk perspektiv er det altså den brasilianske eliten som ønsker makta tilbake etter at PT har hatt presidenten i 14 år.

 

Petrobras-skandalen* omtales som verdens største korrupsjonsskandale, hvor omfattende er den og i hvilken grad gjennomsyres Brasil av korrupsjon?

Det er verdens desidert største dokumenterte korrupsjonsskandale. Den involverer alle de største brasilianske partiene, alle de største brasilianske selskapene i bygg og anlegg og ikke minst statsoljeselskapet Petrobras Men i lys av Panama Papers: Det er langt fra sikkert at det er den største korrupsjonssaken.

* ”Petrobras-skandalen”. Viktig å få fram at også private selskaper er dypt involvert. Alle de største byggeselskapene i Brasil som Odebrecht, OAS, Andrade Gutierrez, osv. De lagde karteller, fordelte kontrakter (hvem som skulle vinne anbudene) seg i mellom i samarbeid med Petrobras, og 1-3% av kontraktssummen ble underslått og sluset inn til korrupte partier og politikere via stråmenn og stråselskaper.

 

Tror du det vil bli avdekket tilsvarende skandaler knyttet til byggingen av OL-anleggene?’

Korrupsjon ja, men ikke like store tall. All erfaring fra store byggeprosjekter og arrangementer i Brasil, inklusive fra fotball-VM i 2014, tyder på at det skjer overfakturering og underslag i forbindelse med OL.

 

Hvorfor velger et land med så store sosiale ulikheter og så mange uløste oppgaver å bruke så enorme beløp på å arrangere fotball-VM og OL?

Brasilianske myndigheter ønsker at landet skal bli oppfattet som en ny stormakt. Sagt på en annen måte: Brasil ønsker å spise kirsebær med de store. Samtidig er det viktig å huske at Brasil søkte og fikk tildelt disse mesterskapene da økonomien gikk på skinner. Men både OL og VM er elendige investeringer hvis målet er å utvikle et land til det beste for flertallet av befolkningen.

 

Har brasilianere flest noe å tjene på slike arrangement?

Nei. Ikke annet en noen ukers idrettsfest og global oppmerksomhet. Men regninga svir.

 

Hvem har mest å tjene på OL?

Brasiliansk byggeindustri og brasilianske politikerne. Og ikke minst FIFA og IOC.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Written by:

Published on: 18. april 2016

Filled Under: Dilma Rouseff, OL 2016, politikk

Views: 970

Comments are closed.