MENU

Dramaet om turismen i Brasil under Covid-19

Brasil er et av landene som er mest berørt av korona-pandemien. Den internasjonale turismen er nesten borte, men brasilianske turister i eget land veier opp for noen av tapene. Situasjonen er spesielt vanskelig for guider, reiseledere og andre frilansere.

Jesus-statuen i Rio de Janeiro har sett få internasjonale turister det siste året. Foto: Antonio Lacerda

.

Av: Rodrigo Braz Vieira *

.

Over 250.000 mennesker har mistet livet som følge av det nye viruset i Brasil. Landet ligger bare bak USA i antall døde. Økonomien har ikke sett en betydelig vekst siden 2014, og pandemien har forverret situasjonen. Den offisielle arbeidsledigheten lå i tredje semester i 2020 på 13,1% i motsetning til bare 4,8% i 2014, ifølge landets statistikkbyrå IBGE.

.

Reiselivsnæringen har gått på store tap

En av de økonomiske aktivitetene som ble mest berørt i 2020 var reiselivsnæringen. Som rapportert av World Travel and Tourism Council, var reisebransjen i 2019 ansvarlig for 7,7% av Brasils BNP og skapte omtrent 7,5 millioner jobber. En ny studie fra Brasils nasjonale handelsorganisasjon (CNC) viser at det fra mars til desember 2020 var et alvorlig tap på 261,3 milliarder brasilianske reais i inntekter i reiselivsnæringen (?) (420,7 milliarder norske kroner), og 437.000 formelle arbeidsplasser gikk tapt. I en annen studie fra CNC sa nesten 50.000 selskaper at de ikke så andre løsninger enn å stenge dørene. 95% av dem var småbedrifter. I dag opererer Brasil med bare 42% av sin turismekapasitet.

.

Reiseledere er blant de mest berørte

En spesiell kategori i reiselivsbransjen opplever virkelig utfordrende tider. Det bekrefter Arnaldo Bichucher, reiseleder og leder for LIGUIA, den viktigste reiselederforeningen i Rio de Janeiro, i et intervju.

«Turisme var den første økonomiske aktiviteten som ble berørt, og vil helt sikkert være en av de siste som kommer seg opp igjen. Vi opplever massiv arbeidsledighet på hoteller, i transportselskaper, ved turistattraksjoner og så videre. Turistguider har ingen inntekt og ingen statlig hjelp siden mars 2020. Selv om vi har opplevd en liten bedring, er ikke inntektene en gang 10% av det vi er vant til. Så mange guider blir tvunget til å skifte yrke, flytte vekk fra Rio, eller bare leve under prekære omstendigheter. Hele situasjon er ødeleggende.»

Arnaldo fortsetter: «Siden reiselederne for det meste er frilansere uten arbeidsrettigheter, til forskjell fra andre arbeidstakere i bransjen, ender vi opp uten inntekt. Vår organisasjon LIGUIA klarte å tvinge de lokale myndighetene til å godkjenne en lov der det sikres en nødinntekt for guidene, men dessverre er ingen av godene blitt utbetalt ennå.

.

Brasils berømte Carnaval er avlyst

Rio de Janeiros tradisjonelle Carnaval – den berømte parade- og gatefesten som normalt finner sted i slutten av februar – ble avlyst i år. Nå satser byen på at den store festligheten kan holdes som normalt i februar 2022, pluss et bonus-karnalval i juni samme år.

.

Innenlandsk turisme fortsetter, men internasjonale besøkende er ikke tilbake

Brasilianere fortsetter å reise, og innenlands turisme har fått et nytt oppsving. Rike brasilianere som pleide å reise Europa og USA, ferierer nå mer i Brasil. Den brasiliansk valutaen Real har mistet 22,4% av verdien mot amerikanske dollar i 2020, og internasjonale reiser har blitt mye dyrere. I tillegg til det har brasilianske reisende blitt nektet innreise til mange land. Derfor begynner mange brasilianerne nå å utforske sitt eget land grundigere. Eksklusive hoteller og feriesteder på nordøstkysten så en økning i antall bookinger i 2020, og for mindre cruise for familier og venner på kysten og i Amazonas-regionen gikk reservasjonene opp 30%. Selv om det ikke dekker hullene etter internasjonal turisme, gir det en bedre utsikt for bransjen i 2021.

.

*  Rodrigo Braz Vieira er reiselivsgründer og fikser. Født og oppvokst i Rio de Janeiro, bosatt i Oslo siden 2019. Lidenskapelig opptatt av Brasil og temaer som sosial ulikhet, miljø, bærekraftig utvikling, musikk, historie og fotball.

.

Kilder:

https://www.mercadoeeventos.com.br/noticias/agencias-e-operadoras/95-das-agencias-de-viagens-no-brasil-sao-micro-ou-pequenas-empresas/

https://www.panrotas.com.br/mercado/economia-e-politica/2021/01/turismo-brasileiro-perde-r-261-bi-em-10-meses-recuperacao-sera-em-2022_179040.html

https://wttc.org/Research/Economic-Impact/moduleId/704/itemId/77/controller/DownloadRequest/action/QuickDownload

https://www.ibge.gov.br/explica/desemprego.php

https://agenciabrasil.ebc.com.br/geral/noticia/2021-01/governo-do-rio-cria-carnaval-fora-de-epoca

https://www.uol.com.br/nossa/noticias/redacao/2021/01/18/saudades-de-viajar-em-cruzeiro-versoes-mini-crescem-na-costa-brasileira.htm

https://veja.abril.com.br/brasil/viagens-domesticas-mais-baratas-e-longe-das-aglomeracoes-atraem-turistas/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+noticiasveja+%28VEJA.com+%7C+Not%C3%ADcias%29

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 3. mars 2021

Filled Under: covid-19, reise

Views: 626

Comments are closed.