MENU

Drama i Brasil: Lula avhøres i korrupsjonsskandalen

Akkurat nå avhøres tidligere president Lula i den store korrupsjonssaken i Brasil. Han er mistenkt for å ha mottatt ulovlige tjenester fra de enorme byggeselskapene Odebrecht og OAS, samt  kvegbaronen José Carlos Bumlai. Lula selv nekter for at noe straffbart skal ha skjedd. Men dette får uansett grusomme konsekvenser for Lula, sittende president Dilma, partiet PT og hele venstresiden i Brasil.

 

Lula inn til avhør

Lula dukker unna fotografen i baksetet på politibilen i dag morges. Foto: Folha de São Paulo

 

Følg utviklingen på direkten her

Les BBCs sak på engelsk her

Les Folhas på portugisisk her

Les Globos sak på portugisisk her

 

Hvilke konsekvenser får dette?

Tidligere president Lula har blitt stedig mer viklet inn i korrupsjonssaken, kalt Operasjon Bilvask på portugisisk. At han skulle bli innkalt til avhør nå var likevel overraskende. Han er ikke tiltalt i saken.

Uansett: For Lula og partiet PT er dette forferdelige nyheter.

  1. For Lula personlig betyr det at hans omdømme som landsfader har fått et alvorlig, kanskje dødelig skudd for baugen.
  2. For sittende president Dilma betyr det at hennes status blir enda lavere enn før, og hun vil få enda større problemer med å styre partiet PT, koalisjonsregjeringen hun leder og landet Brasil. Og det i en krisetid, der fast og god ledelse er noe landet trenger sårt.
  3. For partiet PT betyr det den definitive slutten på en 15-årsperiode de har styrt mye av Brasil. Lokalvalget seinere i år vil bli en katastrofe.
  4. På litt lenger sikt betyr dette at Lula sannsynligvis ikke vil stille som PTs kandidat i presidentvalget i 2018. Og ingen annen kandidat fra venstresiden har mulighet til å vinne. 16 års sentrum-venstrestyre går mot slutten i verdens 5. største land.
  5. På global skala betyr dette at Brasils posisjon som ledestjerne for fattige land slukker. På 2000-tallet har Brasils internasjonale innflytelse og status økt kraftig, først og fremst på grunn av kraftig økonomisk vekst, Lula-regjeringenes vellykkede politikk for fattigdomsreduksjon og Lulas egen karisma. Nå kan alt dette være tapt.

 

Bevis eller politisk svertekampanje?

I Brasil går en opphetet debatt om saken. Tilhengere av eks-presidenten hevder at han alltid har møtt opp frivillig når han har blitt bedt om forklaringer, og at denne politiaksjon var unødvendig, politisk begrunnet og absurd. Motstandere sier det var på tide han ble pågrepet, og at Lula historie som «teflonpresidenten» som ingen mistanker ville holde seg til, nå endelig er over.

Landets påtalemyndighet siteres i brasiliansk presse på at de har «bevis» på at Lula har mottatt penger som stammer fra korrupsjonsskandalen rundt Petrobras og kartellet av private utbyggere, blant dem OAS og Odebrecht.

Brasils politiske framtid vil bli avgjort de kommende timene og dagene.

 

Bakgrunn: Begrunnelsen til påtalemyndigheten MPF

«Search warrants and detentions are being fulfilled on this date involving ex-President Luis Inacio Lula da Silva and associated persons, for further investigation of possible crimes of corruption and money laundering arising from Petrobras deviations practiced as covert payments made by José Carlos Bumlai and the two construction companies OAS and Odebrecht.”  (min oversettelse)

 

Les mer om Lula og PT

5 grunner til at Lula stiller i 2018

Alt om Lula på BrasiLeira

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Written by:

Published on: 4. mars 2016

Filled Under: Dilma Rouseff, Lula, Petrobras, politikk

Views: 1103

Comments are closed.