MENU

Dilma barberer verneområder for mer vannkraft i Amazonas

Synes du det var ille nok med Belo Monte? Vel, i dette meget omstridte prosjektets kjølvann følger hundrevis av små, store og gigantiske vannkraftverk. President Dilma kuttet nettopp, med et pennestrøk, grensene til sju verneområder i Amazonas.

Demonstrasjon i Brasilia mot vannkraftprosjektet Belo Monte. Foto: Luis Alves

Belo Monte presses gjennom
Belo Monte – verdens tredje største vannkraftverk – er under bygging i hjertet av brasiliansk Amazonas.  Prosjektet ble lansert av militærregimet på 1980-tallet, og protestene har vært store helt siden da. Den folkelige motstanden klarte å stoppe de første planene, men nå legger den brasilianske regjeringen all prestisje inn på rask utbygging. Den ignorerer all lokal motstand, statlige organers retningslinjer, vektige miljøanalyser og urfolks rettigheter, og bruker 60-100 millarder kroner på å bygge ut Belo Monte.

Brasil vokser og trenger kraft. Men Belo Monte er et dårlig prosjekt. Strømmen vil bli alt for dyr, miljøkonsekvensene vil bli alt for store, og lokalbefolkningens rettigheter overkjøres. Derfor bør brasilianske myndigheter heller investere pengene i andre, mindre skadelige energiprosjekter.

Brasiliansk miljøorganisasjoner leverte nettopp over 1,3 millioner underskrifter til regjeringen og krevde at de stoppet Belo Monte.

Dilma barberer verneområder i Amazonas
Belo Monte er bare ett av flere hundre vannkraftverk som planlegges i Amazonas. President Dilma Rouseff bestemte forrige fredag (6. januar) at en rekke naturvernområder i brasiliansk Amazonas må vike til fordel for vannnkraftutbygging. Med et pennestrøk, eller et såkalt presidentdekret, endret hun grensene til sju verneområder for å bygge to vannkraftverk i elva Madeira og fem i elva Tapajos de neste årene.

 Byggearbeidene har allerede startet for vannkraftprosjektet Santo Antonio i elva Madeira. Foto: Bethoven Delano

Dette følger bare noen måneder etter historiens første endring av grensene til verneområder på denne måten. Kritikerne sier det er grunnlovstridig, og at det bare kan gjøres ved behandling i Kongressen. Uansett, det er ikke siste gang Dilma vil bruke sin makt på denne måten.

Denne avgjørelsen er helt i tråd med regjeringens satsing på rask økonomisk vekst. Investering i store, offentlige energi- og infrastrukturprosjekter er kjernen programmet for aksellerert økonomisk vekst (PAC). Miljøinteressene blir som regel overkjørt. Ifølge brasiliansk miljøbevegelse opplever Brasil store tilbakeskritt på miljøsaker under dagens regjering. Jeg kaller det en trist brasiliansk miljø-backlash. Mer om det en annen gang…

Les Regnskogfondets saker om Belo Monte her.

Om BrasiLeira: Du kan få nye saker direkte til din e-post. Legg inn e-postadressen din i feltet til høyre der det står «Følg via e-post»!

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 16. januar 2012

Filled Under: Belo Monte, vannkraft

Views: 976

One Response to Dilma barberer verneområder for mer vannkraft i Amazonas

  1. Anonymous sier:

    Fælt. Og Hydro er omtrent like ille. Avskoger store områder for utvinne bauxit, som skal brukes i deres aluminiumsproduksjon.

Legg igjen en kommentar