MENU

Hydro: «Dette har vært et kontrollert utslipp»

For ett år siden innrømmet Hydro ulovlige utslipp fra Alunorte i Barcarena. Og at det hadde skjedd «kontrollert». Her er historien om hvordan disse opplysningene nådde forsiden på Dagens Næringsliv.

Forsida på Dagens Næringsliv 12. mars 2018.

I anledning 12. mars: en refleksjon om Hydros utslipp i Barcarena.

Barcarena, 11. mars 2018:

Den brasilianske nettavisa Diário Online publiserer en ny toppsak. Avisa har snakket med en ”intern kilde” på Hydro Alunorte som påstår selskapet regelmessig bruker en gammel kanal for å slippe ut urenset vann fra anlegget for unngå oversvømmelser. Denne gamle kanalen – canal velho på portugisisk – skulle bli helt sentral videre.

– Portene til den gamle kanalen åpnes opp til tre ganger i uken for å slippe ut avløpsvann, alltid om natten, siden renseanleggene jobber praktisk talt på makskapasitet. Alle i selskapet vet om kanalen og hvordan den har blitt brukt på en tvers av reglene, fortalte kilden.

Canal Velho

Kanalen det var snakk om begynte inne på anlegget og løp parallelt med kanalen til renseanlegget. Fra anleggsområdet gikk den over til en dyp grøft, skjult under kratt og buskas, og vannet rant til slutt ut på stranda ved elva noen hundre meter lenger vest. Reportasjen til Diário Online var full av bilder fra kanalen inne på Hydros område og stranda som var farget rustrød av den mudderaktige væsken som fortsatt rant ut av grøfta.

I Norge var det Dagens Næringsliv som plukket opp nyheten først. Selv ventet jeg akkurat da på neste flight hjem i København da da jeg fikk tipset fra Brasil. Jeg kunne ikke tro det jeg leste. Her hadde jeg vært i Belém og hørt Hydro forklare seg om saken. Jeg var blitt overbevist om lokale medier hauset opp saken, at de lokale forskerne konkluderte langt ut over det måleresultatene ga grunnlag for og at Hydro hadde oversikt over utslippene. Og så kom dette?

Nådeløs

Dagens Næringslivs forside 12. mars var knusende: Et stort portrett av Hydro-sjef Svein Richard Brantzæg ved siden av en tekst i krigstyper ”Hydro innrømmer en rekke utslipp i Brasil”. Inne i en gul sirkel ved portrettet sto det i svart: ”Forsker: De kunne ikke nekte lenger”. Og lenger ned på forsida, uthevet med gult: ”Informerte ikke lokalbefolkningen”. Oppslaget inne i avisa var ikke mindre nådeløst. Der ble Hydro stilt til veggs med sine tidligere påstander om at det ikke hadde forekommet utslipp og at alle operasjoner gikk som normalt.

Den som kom dårligst fra det var kommunikasjonsdirektøren. Han var intervjuet og måtte innrømme at det hadde forekommet utslipp fra canal velho. Ikke bare ett, men flere. Det første 17. februar og så ”periodevis mellom 20. og 25. februar.” Lokalbefolkningen ble ikke varslet.

– Har dere holdt dette skjult? Ville DN-journalist Agnete Klevstrand vite.

– Nei, vi har varslet miljømyndighetene. Dette er ikke noe vi bevisst har forsøkt å skjule.

– Hvorfor har dere ikke nevnt dette for lokalbefolkningen eller på spørsmål fra presse?

– Påstanden har vært ukontrollerte utslipp. Dette har vært et kontrollert utslipp.

Mageplask

12. mars innrømmet altså Hydro ulovlige utslipp fra Alunorte. Denne gangen var det ikke bare noen små, ulykksalige drypp fra et dårlig plombert rør som lå igjen siden byggeperioden. Nå var det bevisste utslipp gjennom en kanal inne på anlegget, og det i store mengder. Og det etter å ha avvist ulovlige utslipp i tre uker til ende. Hva skjedde her? Hvordan kunne Hydro, Norges nest største selskap og med en av landets største og proffeste kommunikasjonsavdelinger, havne i et slik uføre? Dette var jo et totalt mageplask i grunnleggende kommunikasjonslære.

På begge sider av Atlanteren ristet folk på hodet. Aller mest Hydrofolk selv. De så at dette var katastrofe.

De neste ukene kom sanksjonene. Resultatet ett er seinere: Mange milliarder kroner i tap og omtrent 40 prosent av aksjeverdien er borte. Min konklusjon er denne: Det er dyrt å ikke ta sitt miljø- og samfunnsansvar på alvor.

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 12. mars 2019

Filled Under: Hydro, næringsliv, Norge-Brasil

Views: 644

Comments are closed.