MENU

Om BrasiLeira

BrasiLeira gir deg alt du trenger å vite om Brasil og Amazonas. Aller mest om reise, musikk, miljø og politikk. Men også mye om kultur, økonomi, aktuelle hendelser i Brasil og forholdet Norge-Brasil. Og bøker og film. Og OL i Rio 2016, selvfølgelig!

Savner du noe? Gi meg et hint!

 

Hvorfor navnet BrasiLeira?

Det er selvfølgelig et ordspill. Brasil + Leira. Da jeg startet bloggen i 2011, ba jeg venner på Twitter og Facebook om forslag til navn på bloggen. BrasiLeira ble vinneren i en avstemning på Facebook. I dag kan jeg innrømme det: Det var jeg selv som foreslo navnet. Men jeg manipulerte ikke avstemningen. Kors på halsen!

Jeg har fortsatt ikke klart å bli enig med meg selv om ordspillet er godt eller teit. Uansett liker jeg lyden av navnet og tanken bak det. Det sier noen om hovedtemaet, Brasil, og om avsenderen, Leira. På portugisisk betyr brasileira rett og slett brasiliansk. Hunkjønnsformen, riktignok, men det kan jeg leve med.

BrasiLeira 1

Logoen lagde jeg selv, i et gratis designprogram på nettet.

 

Hvem er Torkjell Leira?

Torkjell er en av Norges ledende Brasileksperter. Han har studert og jobbet i og med Brasil i en årrekke, blant annet seks år i Regnskogfondet. Han er hovedfagsutdannet samfunnsgeograf, snakker flytende portugisisk og er pioner for den afrobrasilianske kampsporten capoeira.

 

Copa Torkjell og Mane

 

I 2014 ga han ut den kritikerroste boka «Brasil – Kjempen våkner». Den har solgt godt, ble hovedbok i Bokklubben Fakta i mai og kom gjennom nåløyet til Kulturrådets oppkjøpsordning. Boka er ute i andre opplag.

Kunnskapsrik og velskrevet – Professor Tore Linné Eriksen i Ny Tid.

Han klarer å kombinere en åpenbar kjærlighet til landet med kritisk distanse. Dessuten skriver han godt. – Gunnar Kagge i Aftenposten.

Her kombinerer Leira den klassiske reiseberetningen med breiere historisk og samfunnsmessig analyse. Han lykkes over all forventning i kapitlene der han kombinerer personlige opplevelser med politisk engasjement og ettertanke. – Einar Braathen, Klassekampen.

Kjøp boka her i Aschehougs nettbutikk.

 

Brasil - Kjempen vaakner bookstore Trondheim 3

 

Torkjell foreleser jevnlig på norske universiteter og høyskoler, og han holder foredrag for bedrifter og organisasjoner. Oppdragsgivere de siste årene inkluderer Aker Solutions, Bassøe Offshore, NORAD, Aftenposten, Dagbladet, NRK, TV2, Norwegian Risk Forum, FN-sambandet i Tromsø, Amnesty Blindern, Universitetene i Oslo, Bergen, Agder (Kristiansand) og på Ås, Høyskolen i Oslo og Akershus og BI Stavanger.

Torkjell er en fantastisk kunnskapsrik og engasjerende foredragsholder. Det er få vi kjenner til i Norge som kan matche hans kunnskapsnivå om verdens 6. største økonomi. Han er uten tvil en ekte Brasil-ekspert. Jeg vil sterkt anbefale Torkjell til bedrifter, organisasjoner og personer som ønsker å øke sin kunnskap og kompetanse om Brasil. 

Christian Rangen, Høyskolelektor, BI Stavanger

 

Torkjell holder foredrag på norsk, engelsk og portugisisk. Han snakker blant annet om følgende tema:

  • Hvordan kan vi best forstå den brasilianske forvandlingen på 2000-tallet?
  • Det politiske spillet rundt oljeindustrien i Brasil. Hvilke konsekvenser for norske bedrifter?
  • Amazonas! Det fantastiske mangfoldet og de største truslene mot verdens største regnskog.
  • Bossa Nova vs. Baile Funk. En realitetssjekk på dine forestillinger om Brasil.
  • Idrettsfester, korrupsjonsskandaler og stormannsgalskap. Om fotball-VM 2014 og sommer-OL 2016 i Brasil.

 

KONTAKT:

torkjell.leira (at) gmail.com

(+47)  41 40 50 97

Legg igjen en kommentar