MENU

Det nye Brasil – nå starter det!

Jeg skal skrive bok om Brasil. Går alt som planlagt, kommer boka ut høsten 2012. Akkurat nå starter den lange ferden!

Fra valgnatta da Lula ble valgt til president for første gang i 2002. 
Det viktigste øyeblikket i Brasils moderne historie. Foto: Torkjell Leira

Torsdag 20. oktober skal jeg holde et foredrag kalt «Det nye Brasil» for LAG i Oslo. Se invitasjon her.  Onsdag 26. oktober holder jeg et foredrag med samme tittel, men med en litt annen vinkling, under Marintekniske dager i Trondheim. Se program her.

Disse to foredragene blir startskuddet for research, skriving og profilering av prosjektet Det nye Brasil. Jeg gleder meg!

Her er litt bakgrunn for foredraget i Oslo neste uke. Kom og hør på! Jeg trenger input og kritiske spørsmål!

Brasil er en stormakt i emning
Brasil har verdens femte største befolkning, det femte største arealet, enorme naturressurser og spås å ha den femte største økonomien om få år. Det siste tiåret har landet blitt en viktig internasjonal aktør både i handels-, klima- og sikkerhetspolitikk. Med miljøkonferansen Rio+20 i 2012, VM i fotball 2014 og OL i Rio 2016 vil verdens øyne i enda større grad rettes mot Brasil i årene som kommer.

Norge og Brasil
Det er i dag historisk høy interesse for Brasil i Norge. Aldri har kontakten vært større, bredere eller mer avgjørende for begge lands framtid.

Noen eksempler: Norsk næringslivs tilstedeværelse i landet har eksplodert. I dag er over 120 norske selskaper etablert i Brasil og landet er Norges tredje største investeringsområde etter USA og EU. Samarbeidet om miljø, klima og urfolk er mer omfattende enn noensinne. Norge har lovet seks milliarder kroner til det brasilianske Amazonasfondet, og Brasil ble i 2010 den største mottakeren av norsk bistand. Over 30.000 nordmenn drar til Brasil hvert år, en dobling siden tidlig på 2000-tallet.

I mars lanserte regjeringen sin nye Brasilstrategi. “Med knapt noe annet land har vi opplevd så omfattende utvikling i de bilaterale forbindelsene som med Brasil”, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre i forbindelse med sitt besøk i mars 2011.

Et nytt Brasil?
Det har gått bra med Brasil de siste årene. Landet har hatt sterk økonomisk vekst koblet med historisk innsats for sosial fordeling, det har fått en lederrolle i global politikk og det har klart å kutte avskogingen i Amazonas med 75 prosent.

Det er altså et nytt Brasil som trer fram på den den internasjonale arenaen. Men hva er det egentlig som har endret seg i og rundt Brasil det siste tiåret, spesielt fra 2005 til i dag? Hva er årsakene bak de endringene vi ser? Og videre: Hvordan er Norge påvirket av denne utviklingen? Kan andre land dra lærdom av det Brasil har gjort?

Dette er spørsmål som ligger bak denne kveldens foredrag.

Velkommen!

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 13. oktober 2011

Filled Under: Det nye Brasil

Views: 651

Legg igjen en kommentar