MENU

De tre nyhetene i fotball-VM 2014

I dag er det 365 dager til fotball-VM sparkes i gang i Brasil. Det blir det beste VM noensinne. Spesielt på tre områder vil vi merke utviklingen siden siste mesterskap: Taktikk, TV-bilder og den enorme folkefesten rundt.

 

Skjermbilde 2013-06-12 kl. 14.22.07

 

Torsdag 12. juni 2014 blåser dommeren i gang VMs åpningskamp på den nybygde Arena São Paulo. 13. juli spilles finalen på den legendariske Maracanã i Rio. I mellomtiden har vi oppdaget følgende tre fotball-innovasjoner:

 

Taktikk: Spanias ballbesittelse er passé.

Spania har vært verdens suverent beste landslag de siste årene. De er regjerende verdens- og europamestre. Ingen har vært i nærheten av å stå i mot deres fantastiske teknikk og balltrilling. Før nå.

 

Lionel Messi tap

 En duknakket Lionel Messi og hans Barcelona tapte 7-1 for Bayern München

 

Semifinalene i Mesterligaen i år var et vannskille i internasjonal fotball. Tyskland knuste Spania. Dortmund slo Real Madrid 4-3 etter to kamper, mens Bayern München massakrerte Barcelona med 7-1 sammenlagt. Spanias feirede landslag har de siste fem årene bestått nesten utelukkende av spillere fra Barcelona og Real Madrid. Landslagets suksessformel har vært nærmest identisk klubblagenes. Ballbesittelse, tålmodighet, individuelle ferdigheter og eksplosivitet.

Etter fem år har verden lært. Spania er fortsatt best teknisk. Men tyskerne er nesten like gode, og i tillegg har de en taktikk som utgjorde den avgjørende forskjellen i Mesterligaen: Mer aggressiv, gjennombruddshissig og variert angrepsfotball.

Min favoritt til å ta fotball-VM i Brasil var lenge Spania. Nå er det Tyskland.

 

TV-bilder: Flere bilder, mer analyse og mer drama

På TV blir det mer av alt. Vi har sett tendensene de siste årene. Flere kameravinkler, inkludert fra luftballonger over stadion. Flere nærbilder, spesielt av de største stjernene som har kameraer på seg 100% av tida. Flere grafiske analyser på skjermen. Flere sekvenser i sakte film.

 

TV-kamera fotball

Under VM får vi flere kameravinkler, flere nærbilder og flere sekvenser i sakte film. Det blir produsert som et TV-drama, nærmest som en såpeopera.

 

Under VM får vi se alt dette. I tillegg tipper jeg produsentene vil se på sendingene mer som et TV-drama. De vil bygge opp stemningen. De vil vise Messi, Ronaldo og Neymar i nærbilder, deres ansiktsuttrykk og sinnsbevegelser. De vil få fram konflikter og håp, vise enda flere close-ups av publikum på stadion. Og integrasjonen med sosiale medier vil bli en helt annen enn under VM 2010 i Sør-Afrika.

I Norge deler NRK og TV2 på sendingene. Det er bare å glede seg!

 

Folkefesten: Et land tapetsert i gult og grønt

Brasil er ikke bare verdensmestre i å vinne fotball-VM. (5 titler. Ingen over – ingen ved siden). Brasil er også verdensmestre til å lage fabelaktige folkefester. Karneval, nyttårsaften og St. Hans feires hvert år over hele landet. I tillegg har hver eneste by og landsby et utall lokale fester, messer og arrangementer. Store fester ER Brasil.

 

Torcida Brasil

 Kunne du tenke deg å stå her? Det kan jeg!

 

Under VM topper det seg. Hele landet kommer til å være tapetsert i gult og grønt. Kampene kommer til å vises på storskjermer på strender og torg, med konserter og masse trøkk. Alt det offisielle kommer til å være supersponsa av VMs samarbeidspartnere, men i tillegg kommer nesten 200 millioner brasilianere til å finne på masse rart.

Om du tenker på å dra til Brasil, slutt med det. Kjøp billett i dag!

 

Les mer her:

ABC om fotball-VM 2014 i Brasil  (Svar på de ti viktigste(?) spørsmålene om VM, bla. om billetter.)

Fotballfest rammer de fattige  (Kronikk i Aftenposten der jeg tar opp de vanskelige spørsmålene om korrupsjon og overgrep.)

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 12. juni 2013

Filled Under: fotball, VM 2014

Views: 1643

Legg igjen en kommentar