MENU

De jordløses bevegelse (MST) 30 år

Latin-Amerikas største sosiale bevegelse fyller 30 år i disse dager. Gjennom okkupasjoner og politisk press har De jordløses bevegelse (MST) i Brasil skaffet jord til hundre tusenvis av fattige familier.

mst bandeira

Flagget til Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra – Bevegelsen til de jordløse landarbeiderne.

 

 Mobilisering under diktaturet

MST er en av de viktigste politiske kreftene på venstresida i Brasil. Bevegelsen oppstod på slutten av diktaturet, samtidig som dagens regjeringsparti, Arbeidernes parti (PT) og Latin-Amerikas største fagforbund, CUT. Sammen har de tre vært en venstreradikal trio med stadig mer innflytelse nasjonalt. Høydepunktet kom i 2002 med valget av Lula til president.

 

Gammelt vennskap ruster

Siden den gangen har situasjonen blitt mer komplisert. Selv ikke da MSTs gamle allierte, Lula og PT, kom til makten, ble det skikkelig fart på jordreformen. Og med dagens president Dilma har det stoppet helt opp, ifølge bevegelsen. For først gang noensinne går MST inn i et valgår uten å støtte PTs presidentkandidat.

 

MST Congresso

MST samlet 15.000 mennekser i Brasília i forrige uke, under bevegelsens 6. nasjonale kongress. Her fra demonstrasjon foran Kongressbygningen.

 

Imponerende tall

Årsaken til MSTs eksistens er den skjeve jordfordelingen i Brasil. Én prosent av jordeierne kontrollerer omtrent halvparten av den dyrkbare jorda, mens millioner av jordløse familier ønsker jord de kan dyrke. Ifølge MST selv organiserer bevegelsen i dag 1,5 millioner mennesker. 370.000 familier bor i bosettinger i regi av den statlige jordreformen, ytterligere 90.000 bor i leire i veikanten eller på okkupert jord.

Jeg har et sterkt forhold til MST. I 2001 skrev jeg hovedoppgave i samfunnsgeografi om bevegelsen. I 2002-2003 var jeg koordinator i Brasil for Latin-Amerikagruppenes (LAG) solidaritetsbrigader i samarbeid med MST. Og i boka mi, Brasil – Kjempen våkner, skriver jeg om bevegelsen. I dag er det heldigvis mange som kjenner MST godt og er mer oppdaterte enn jeg.

 

Anbefaler gode tekster om MST

Jeg vil spesielt anbefale denne gode reportasjen De jordløses lange kamp av Elida Høeg og Kjersti Kanestrøm som stod på trykk i Klassekampen 8. februar.

I tillegg er LAGs solidaritetsbrigader tilbake i Brasil i år, og jeg anbefaler denne øyevitneskildringen fra koordinator Ingrid Fadnes: MSTs sjette kongress.

Her er en god sak fra The Guardian: Brazil´s landless workers movement (MST) renews protest on 30th anniversary.

Og her en kritisk kronikk MST 30 anos – vida, paixão e delírio av Raul Jungmann som var president i INCRA og minister for familiejordbruk under president FHC.

 

MST mistica

Fra feiringen av MSTs 30 år under bevegelsens 6. nasjonale kongress i Brasíliia i forrige uke.

 

Gratulerer med dagen, MST! Og lykke til med de neste 30. Dere blir ikke arbeidsledige…

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 17. februar 2014

Filled Under: MST, politikk

Views: 1865

One Response to De jordløses bevegelse (MST) 30 år

  1. […] bevegelse (MST). Noen går så langt som å si at de er en direkte avlegger av MST. Her kan du lese mer om MST, Latin-Amerikas største sosiale […]

Legg igjen en kommentar