MENU

Brasilstudier til laud

Tidsskriftet Arguments siste nummer handler om Brasil. Anbefales! Her er anmeldelsen jeg skrev for Klassekampens bokmagasin

 

Argument Brasil liten

 

(Klassekampen legger ikke ut Bokamagasinet på nett, derfor legger jeg ut anmeldelsen her på BrasiLeira. Takk til Silje Bekeng i Bokmagasinet for god prosess! På hjemmesidene til Argument kan du laste ned magasinet i pdf.)

 

Brasilstudier til laud

Argument nr. 3 2013

Redaktør: Caroline Tromp

Tidsskriftet Argument har valgt et betimelig tema for sitt siste nummer: Brasil. Alles øyne er rettet mot Brasil, slår tidsskriftet fast. Kraftig økonomisk vekst koblet med historisk fattigdomsreduksjon har fått verdens oppmerksomhet, og snart sparkes fotball-VM 2014 og OL 2016 i gang i Latin-Amerikas største land. Argument ønsker ”å gå kjempen litt nærmere i sømmene”, og klarer det til laud.

Tidsskriftet undersøker et bredt utvalg undertemaer: økonomi, samtidskunst, indianerspråk, graffiti, musikk, capoeira, avskoging og hvorfor landet faktisk heter Brasil. Det er aktuelt og det er utenom allfarvei.

Dessverre begås noen mageplask. I en ellers nydelig tekst om brasiliansk samtidskunst ser artikkelforfatteren tidligere president Lula i et maleri av Thiago Martins de Melo. Det tolker hun som en kritikk av Lula og venstresiden. Det er imidlertid en annen tidligere president som er avbildet, José Sarney, en ganske så reaksjonær maktpolitiker som i sin tid var militærregimets sterkeste støttespiller. Min politiske tolkning blir derfor at bildet heller er en kritikk av høyresiden, kanskje til og med et forsvar for Lula. Bildet henger på Astrup Fearnley.

I en artikkel om Brasils økonomi kritiserer forfatteren med rette landets byråkrati og infrastruktur. Men han påstår også at økt minstelønn er ”veldig negativt også for de som mottar minstelønn”. Det vil nok framstå som komplett uforståelig for enhver mottaker av minstelønn i Brasil. Til tross for en dobling det siste tiåret er beløpet milevis unna det grunnlovfestede målet: å kunne brødfø en familie.

Ellers er mye riktig så bra. I en tankevekkende tekst om språket til urfolksgruppen pirahã utfordres Noam Chomskys grunnleggende forståelse av språkets universelle grammatikk.  En annen artikkel viser hvor mye kjøtt- og soyaproduksjon bidrar til avskoging i Amazonas. Temadelen avsluttes med en innsiktsfull, personlig fortelling om capoeira.

Argument er et tidsskrift lagd av studenter. Kanskje ikke overraskende, derfor, at svakheten til noen av artiklene er mangelfull kjennskap til historie, kontekst og levd liv. Samtidig er styrken at tekstene handler om Brasil i dag. Det er sårt tiltrengt. Det er 25 år siden det kom ut en samlet bok om Brasil på norsk.

Resten av tidsskriftet er delt opp i bolker om samfunn, kultur og naturvitenskap. Innholdet her er enda mer variert enn i temadelen, med tekster om alt fra Nord-Korea og hieroglyfer til politisk teater og kvantefysikk. Leseverdig, absolutt, men nokså forvirrende i lengden. Jeg kunne ønske meg en litt mer enhetlig profil.

”Eg vonar måltidet smakar,” er avslutningen på en tekst som serverer fem låter i skyggesiden av brasiliansk musikkliv. Jo takk, siste nummer av Argument smakte riktig så godt. Anbefales!

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Written by:

Published on: 2. juni 2013

Filled Under: Bok

Views: 776

Legg igjen en kommentar