MENU

Brasilsamtale 20. sept: Presidentvalget

BrasiLeira og NorLARNet inviterer kloke Brasilkjennere til å diskutere kandidatene, utfallet og konsekvensene av dette valget, kanskje det mest avgjørende i Brasils moderne historie.

 

Tid: 20. september kl. 19.00 – 21.00

Sted: Internasjonalen, Youngstorget, Oslo

Klikk her for å melde deg på via Facebook

I panelet sitter bla. Benedicte Bull, professor i statsvitenskap ved UiO og leder av NorLARNet. Flere navn kommer.

Ordstyrer: Torkjell Leira, samfunnsgeograf, skribent og grunnlegger av BrasiLeira.

Velkommen!

 

BAKGRUNN

7. oktober er det presidentvalg i Brasil – verdens 4. største demokrati. Valgkampen har vært svært dramatisk. Favoritten på meningsmålingene, Lula fra PT, er fengslet for korrupsjon og trakk sitt kandidatur 11. september. Nummer to på meningsmålingene, Jair Bolsonaro fra PSL, ble knivstukket under et valgarrangement og ligger på sykehus.

Ikke siden 1960-tallet har det vært mer usikkerhet knyttet til utfallet av et presidentvalg i Brasil enn i år. Bakgrunnen er denne: Den tidligere landsfaderen Lula fra Arbeiderpartiet PT sitter i fengsel, dømt for korrupsjon. Han har anket, men vil sannsynligvis ikke få lov til å stille som kandidat. Hadde han kunnet gjort det, ville han vunnet uten problemer.

I tillegg stiller høyrepartiet PSDB, som har møtt PT i andre valgomgang i samtlige presidentvalg siden 1994, med et kraftig handicap. Deres kandidat Geraldo Alckmin er en tørrpinn, og partiet har støttet landets ekstremt upopulære president Michel Temer (MDB) siden riksrettsaken/kuppet mot president Dilma Rousseff i 2016.

Viktig: Det er mye mer enn bare president som skal velges i år. I tillegg står hele underhuset og en del av senatet til valg. I de 27 delstatene skal det velges guvernør og delstatsforsamlinger. Mer enn 100 millioner mennesker skal avgi sin stemme. Det er en gigantisk og rådyr operasjon som likner mye mer på et presidentvalg i USA enn et stortingsvalg i Norge.

Les mer på http://brasileira.no/presidentvalget-i-brasil-her-er-kandidatene-og-deres-sjanser/

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 28. august 2018

Filled Under: Geraldo Alckmin, Jair Bolsonaro, Lula, Marina Silva, politikk, valg 2018

Views: 765

Comments are closed.