MENU

Dette er Brasils neste president

Om fem måneder er det valg i Brasil. En av disse tre blir Brasils neste president.

 

dilma-aecio-campos

 Fra venstre: Dilma Rouseff (PT), Aécio Neves (PSDB) og Eduardo Campos (PSB)

 

Søndag 5. oktober er det presidentvalg i verdens 4. største demokrati – Brasil. Mer enn 140 millioner stemmeberettigede skal da taste sine stemmer inn på en boks som likner de første hjemmedatamaskinene på 1980-tallet, i et 100% digitalt valg. Valgkampen er allerede i gang.

 

Tre kandidater – én soleklar favoritt

Det står mellom tre personer: Sittende president Dilma Rousseff fra Arbeidernes parti PT, opposisjonskandidaten Aécio Neves fra det sosialdemokratiske partiet PSDB og utfordreren Eduardo Campos fra det vi kan kalle sentrumspartiet PSB. På meningsmålinger leder Dilma Rousseff klart, med 35-40% oppslutning, men tendensen er nedadgående. Det gir de andre kandidatene håp, og skaper hodebry for PT og den sittende regjeringen.

 

Lula er jokeren

Lula er landsfaderen i Brasil. Han var president i to perioder, fra 2003 til 2010. Valgloven sier at to perioder etter hverandre er maks. Dilma Rousseff var Lulas håndplukkede arvtaker. Og på samme måte som hun ble utpekt av Lula og valgt på grunn av Lulas popularitet, er hennes sjanser ved valget i år helt avhengig av Lula.

Hvordan? Jo, helt siden Lula ble gjenvalgt i 2006 (da man altså visste at PT måtte stille med en ny kandidat ved presidentvalget i 2010), har det blitt spekulert i om Lula ville komme tilbake ved valget i 2014. Ryktebørsen omkring et mulig Lula-kandidatur har vært brennheit den siste uka, mye på grunn av at Dilma ikke overbeviser på meningsmålingene.

 

Skjermbilde 2014-05-02 kl. 18.06.29

For meningsmålings-nerdene (meg selv inkludert…): Her er resultatene fra de sju siste undersøkelsene, fra fire ulike institutter. Dilma Rouseff i grønt har et gjennomsnitt på 38% på de fire målingene i april, Aécio Neves i rødt har 18% mens Eduardo Campos i lysegrønt har 9%. Resten av kandidatene er irrelevante i den store sammenhengen.

 

Jeg tror likevel det skal mye til for at Lula stiller. Han har alt for mye å tape på det personlig. Da han gikk av syntes 80% av brasilianerne han hadde gjort en god jobb, og han vil umulig klare å gjenta det. I dag er økonomien og politikken, både i Brasil og i verden, betydelig mer komplisert. Lula vet også at når PTs solide valgmaskin først setter i gang, da vil Dilmas popularitet øke. Men i valgkampen er det Lula som er partiets desidert sterkeste kort.

 

Aécio og Campos: den politiske arven

Både Aécio Neves og Eduardo Campos kan takke sine bestefedre for mye av sin egen politiske suksess. Aécio er barnebarn av bautaen Tancredo Neves fra Minas Gerais, opposisjonspolitiker gjennom hele militærdiktaturet og mannen som ble valgt til president i det første (riktignok indirekte) presidentvalget etter at de militære glapp makten i 1985. Tragisk nok ble Tancredo syk og døde i det han skulle ta over, til evig spekulasjon om det var de militære som sto bak. Den som dessverre ble innsatt som president var diktaturets sterkeste støttespiller i Kongressen: José Sarney.

Eduardo Campos er barnebarn av Miguel Arraes, en høyt respektert politiker fra Pernambuco som måtte være 15 år i eksil under diktaturet. Som sin bestefar har Eduardo Campos vært alliert med Lula og PT, han var til og med forsknings- og teknologiminisiter i 2004-2005, men har hatt sine kontroverser. I fjor gikk han og PSB ut av Dilma Rouseffs regjeringsbase for å bygge sitt eget presidentkandidatur.

 

Marina Silva: Miljøkandidaten som forsvant?

Eduardo Campos´ største politiske varp heter Marina Silva. Hun er tidligere miljøvernminister og fikk 20% av stemmene ved presidentvalget i 2010. Da hun ikke fikk registrert det nye partiet Rede Sustentabilidade (Bærekraftig nettverk) i tide til å stille til årets valg, gikk hun inn som visepresidentkandidaten til Campos. Begge håper det vil trekke de 20 millionene som stemte på henne i 2010, men så langt har det ikke gitt stor uttelling. Det er uklart om Marina Silva vil klare å få like mye fokus på miljøagendaen som ved forrige valg.

 

Andre runde eller ikke andre runde?

Det er det store spørsmålet. I Brasil er det slik at en presidentkandidat må få mer enn 50% av stemmene for å vinne et valg. Hvis ingen oppnår det, går valget videre til en andre runde der de to kandidatene med flest stemmer stiller mot hverandre. Ingen er i dag i tvil om at Dilma Rousseff vil få flest stemmer 5. oktober. Opposisjonens eneste håp er at Dilma ikke klarer det, og at alle samler seg mot henne i andre valgomgang den 26. oktober.

I en eventuell andre valgomgang er Aécio Neves (PSDB) den mest sannsynlige motkandidaten. PSDB har i opposisjon alliert seg med høyrepartiet DEM (tidligere PFL). Aécio Neves og PSDB ønsker å stjele partier som har vært en del av Dilma og PTs regjeringskoallisjon, inkludert Eduardo Campos PSB.  Seinest 2. mai gikk Aécio ut og sa at han anså Eduardo Campos og Marina Silva som naturlig allierte. Både Campos og Dilma har vært ministre i PT-regjeringer, så om Aécio lykkes med sin smiger er usikkert. Campos på sin side drømmer om at han selv skal gå til andre valgomgang, og at han der vil få Aécios og PSDBs støtte.

 

Ikke bare presidentvalg

Valget 5. oktober er uhyre avgjørende. Da skal brasilianerne også velge representanter til Senatet og Underhuset (Câmara), guvernører til de 27 delstatene i landet samt representanter til delstatsforsamlingene. Men mer om det ved en annen anledning. Da får vi se litt på de politiske forkjellene mellom partiene i Brasil også.

 

Lese mer?

Brasils politiske system på engelsk Wikipedia gir god oversikt over systemet, men sier ikke så mye om politikken.

UDs landsider om Brasil er også en bra innføring, men den er dessverre litt utdatert.

 

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Written by:

Published on: 2. mai 2014

Filled Under: Aécio Neves, Dilma Rouseff, Eduardo Campos, Marina Silva, politikk, valg 2014

Views: 1094

2 Responses to Dette er Brasils neste president

  1. […] I presidentvalget er Dilma Rouseff stor favoritt. Hun leder med mellom 35-40 prosent på meningsmålingene. Den sterkeste utfordreren Aécio Neves ligger på 20-22 prosent. Her kan du lese mer om Brasils neste president. […]

  2. […] Lese mer om de ulike kandidatene? Dette er Brasils neste president […]

Legg igjen en kommentar