MENU

Brasiliansk kultureksplosjon i Oslo

Brasiliansk kultur vært aldri vært mer synlig i Norges hovedstad enn akkurat nå. Musikk, film, dans, billedkunst, skulptur og capoeira er stikkord for høsten 2013. Her er oversikten og noen refleksjoner. For hvorfor akkurat nå?

 

Imagine Brazil Astrup Fearnley Museum Oslo Photo Torkjell Leira

Fra åpningen av utstillingen Imagine Brazil på Astrup Fearnley museum. Foto: Torkjell Leira

 

La oss starte med ting som du fortsatt kan få med deg.

 

Imagine Brazil på Astrup Fearnley

10. oktober åpnet utstillingen Imagine Brazil på Astrup Fearnley museum på Tjuvholmen. Det er en stor utstilling av brasiliansk samtidskunst, en av de største satsingene til museet denne sesongen, og den vil stå fram til april. Hver av de 11 utvalgte kunstnerne har selv plukket ut et verk av eldre, mer etablerte brasilianske kunstmnere. Dette er et Brasil som er noe helt annet enn samba, fotball og karneval. Anbefales varmt!

I tilknytting til utstillingen går kampanjen #imaginebrazil sin gang på Instagram og facebook, og Mr. Brasil i Oslo, Leo Doria og hans Heia Brasil er dypt involvert. Delta du også!

 

 

Funk og sambajazz under OWMF

Det blir to konserter med brasiliansk kremmusikk under Oslo World Music Festival i år. Onsdag 30. oktober spiller det eminente sambakvartetten Trio Preto + 1 sammen med de norske jazzveteranene Brazz Bros på Riksscenen. Du kan vinne gratisbilletter her på BrasiLeira!

To dager etterpå, fredag 1. november, spiller funk-fyrverkeriet Zuzuka Poderosa på Parkteatret. Bli med og rist på rumpa!

 

Brasiliansk film under Film fra Sør

I skrivende stund går Film fra Sør 2013 av stabelen. I år er to brasilianske filmer med, Colors / Cores (2012) og They´ll come back / Eles voltam (2012). Begge filmene vises førstkommende helg. Sjekk detaljer her.

 

operaroda-6

 

Capoeira 20 år i Norge

Den siste helga i oktober feirer vi at  capoeira har vært 20 år i Norge. Høsten 1993 startet vi opp i det små på Blindern, under navnet Grupo Capoeira na Neve (capoeira i snøen). Nå heter vi Grupo União na Capoeira (www.guc.no) og nå blir det fest! Jeg kommer tilbake til dette. Sjekk her for program. Bli med!

 

Hvorfor akkurat nå?

Før vi går videre: Hvorfor så mye brasiliansk kultur akkurat nå? Det er fire grunner til det.

 

Brasil er blitt viktigere

Utstillingen på Astrup Fearnley har vært planlagt i mange år, og kommer fordi Brasil er blitt et viktigere land i verden, både politisk, økonomisk og kunstnerisk. Museet har tidligere hatt spesialutstillinger om USA og Kina, så at Brasil er med i dette gode selskapet er et tegn på Brasils høyere status internasjonalt.

 

Brasil har penger

For det andre har det vært gode tider i Brasil det siste tiåret. Det betyr mer statlige penger også til kultur. I tillegg får brasilianske selskaper skattelette hvis de støtter kulturproduksjon, gjennom den skalte Rouanet-loven. Brasil satser også mer på internasjonal profilering og kultureksport enn for et tiår siden. Det er altså lettere for brasilianske kunstnere å produsere og komme seg utenlands enn før. Her i Norge merker vi det blant annet gjennom flere gode filmer. (Sjekk neste gang du ser en brasiliansk film: Jeg vedder en caipirinha på at den er støttet av enten Petrobras eller Banco do Brasil)

 

Brasilianerne inntar Norge

Den tredje årsaken til kultureksplosjonen er at antallet brasilianere i Norge er firedoblet det siste tiåret. Så mange har det kommet, at PRIO har et eget forskningsprosjekt om akkurat det. I år 2000 var det ca. 700 brasilianere i Norge. I 2010 var det nesten 2500. 1. januar 2013 var det nøyaktig 3677, ifølge SSB. Og flere brasilianere betyr mer fest og moro.

 

Flere nordmenn til Brasil

Aldri før har det dratt flere nordmenn til Brasil enn akkurat nå, både som turister, studenter og arbeidstakere. Mange av de som drar dit blir hekta, og de arrangerer konserter og festvaler når de kommer hjem. Og de er publikum for alt det andre.

 

Diego Oliveira

 

Forró-konsert

Tilbake til siste helga i september. Da hadde Diego Oliveira forró-konsert på Gamle i Oslo. Forró er en musikksjanger og pardans fra Nordøst-Brasil, og på Gamla var det stappfullt, deilig stemning og dans hele kvelden og natta. Det var nesten på dagen ett år etter den første forró-konserten i Oslo, og allerede finnes det fast torsdagsforró. All ære til Anne og Anne Kari som står bak!

 

Brasiliansk sambafestival

Første helga i oktober gikk en hel liten sambafestival av stabelen i regi av Oslo sambaskole. Eller G.R.E.S. Unidos de Oslo som de heter på brasiliansk(!) Det var en perkusjons- og dansefestival med mange ulike stilarter, og selvfølgelig brasiliansk fest. Kjør på, Anders og G.R.E.S Unidos de Oslo!

 

Oslo Sambaskole Karl Johan Oslo liten

 

One Love festival

12. oktober var det One Love festival sin tur. Festivalen har hold på noen år, og 2013-utgaven var konsert på Ivars kro på Grønland. I år var bandet Trio Brasil tilbake etter en pause. Det lover bra. Força One Love!

 

Brasiliansk animasjonsfilm

I november blir det en liten brasiliansk kortfilmfestival i Oslo. Det har i hvert fall en liten fugl hvisket meg i øret. Mer om det seinere.

 

Til slutt: Det finnes sikkert mange ting som har gått meg hus forbi. Vet du om noe? Gi meg et tips i kommentarfeltet nedenfor.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Written by:

Published on: 16. oktober 2013

Filled Under: capoeira, kunst, musikk, samba

Views: 1840

Legg igjen en kommentar