MENU

Brasiliansk fotball. 120 år med driblinger

Anbefales varmt! Denne boka er midt i blinken for alle som vil lære mer om brasiliansk fotball og landet Brasil. Kunnskapsrik, innsiktsfull og velskrevet. En ypperlig oppvarming til VM (og til boka Brasil – Kjempen våkner…)

Brasiliansk fotball

Se hva jeg fant på Gardermoen da jeg dro til Brasil sist! Den nye boka til Marius Lien, journalist i Morgenbladet. Den heter rett og slett Brasiliansk fotball. Det er også det den handler om, utvilsomt. Men forfatteren bruker på utsøkt vis fotballhistorien til å fortelle om det brasilianske samfunnet.

I boka finner du ypperlige betraktninger om rasisme, politikk, den brasilianske folkesjela og knivingen mellom Rio og São Paulo. Og en hel masse annet. Jeg koste meg med den på tur i Brasil.

 

120 år med driblinger

Undertittelen 120 år med driblinger har flere betydninger. Dribling i fotball er åpenbart. De svartes dribling av rasisme og fordommer på og utenfor banen er en annen. Klubbenes dribling av lover og regler er en tredje. Og for min egen del vil jeg legge til at vi kan dra det så langt som å si at hele det brasilianske samfunnet er bygd på tøying og strekking av konvensjoner, bestemmelser og lover. Jeitinho er et annet ord for dette.

Terning 5 gulSelve boka Brasiliansk fotball dribler seg elegant gjennom de siste 120 årene av Brasil historie. Om jeg skal sette fingeren på noe negativt er det at boka mister noe av framdrifta mot slutten. Når den kronologiske fortellingen om fotballhistorien glir ut, forsvinner også noe av tempoet i leseopplevelsen. Noen ganger drar også forfatteren fotballens kraft og betydning litt vel langt, i hvert fall i mine øyne.

Men alt i alt: Veldig bra. Terningkast fem fra meg.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Written by:

Published on: 3. april 2014

Filled Under: Bok, Brasil - kjempen våkner

Views: 1061

Legg igjen en kommentar