MENU

Brasil: Sannheten om diktaturet fram i lyset

I dag, 10. desember, presenterer Brasils sannhetskommisjon sin avsluttende rapport. Kommisjonen lister opp flere døde og forsvunne enn tidligere undersøkelser, og regimets overgrep mot urfolk og på landsbygda er bedre dokumentert enn før. Men elefanten i rommet har ikke kommisjonen fått lov til å gjøre noe med: Amnestiloven fra 1979 som fritar diktaturets bødler og torturister fra sitt ansvar.

 

CNV Dilma

President Dilma Rousseff, som selv ble torturert under militærdiktaturet, tok til tårene da hun mottok rapporten fra Brasils sannhetskommisjon i dag.

 

 

 

Sannhetskommisjonens rapport er et viktig bidrag til at sannheten om militærdiktaturets overgrep kommer på bordet. I Brasil er det store forventninger til de nye listene over døde og forsvunne. Tidligere oversikter har listet opp noen hundre, antallet vil i dag stige. En av årsakene er at regimets overgrep mot urfolk, spesielt i Amazonas, er behandlet grundigere enn tidligere.

 

 

CNV relatorio

Den trykte rapporten ankommer sannhetskommisjonens hovedkvarter i Brasilia. Helt til venstre: Kommisjonens leder Pedro Dallari.  Foto: Carlo Osmo / CNV

 

CNV entrega

 

Jeg kommer tilbake til innholdet i rapporten når jeg får lastet den ned og studert den. Du kan selv følge presentasjonen på kommisjonens hjemmeside og i sosiale medier:

www.facebook.com/comissaonacionaldaverdade
www.twitter.com/CNV_Brasil
www.youtube.com/comissaodaverdade

 

 

Lese mer?

Her er en god kommentar om Amnestiloven og Den interamerikanske menneskerettighetsdomstolens dom.

 

På BrasiLeira:

Sannhetskommisjonen er klar

 Hvorfor er de militære mot en sannhetskommisjon?

Tidligere innlegg om sannhetskommisjonen og militærdiktaturet.

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Written by:

Published on: 10. desember 2014

Filled Under: diktatur, politikk

Views: 835

Legg igjen en kommentar