MENU

Brasil: La oss kalle et kupp for et kupp

La oss kalle en spade for en spade. I går var verden vitne til et kupp i Brasil. Jeg nøler ikke med å kalle det et statskupp, i betydningen rask, skitten og illegitim maktovertakelse. Å kalle det noe annet er å la kartet stå i veien for terrenget, å la juridiske spissfindigheter stå i veien for realitetene.

Skal vi forstå det som nettopp har skjedd, må vi se at det er Brasils gamle elite som nå, endelig, har lykkes med å ta tilbake presidentpalasset, etter å ha tapt for venstresiden og Arbeiderpartiet (PT) i fire presidentvalg på rad.

 

Dilma vs. Temer

Et bilde taler mer enn tusen ord. Kikk nøye på Dilma Rouseffs (foreløpig) siste, og Michel Temers første tale som Brasils president i går. Hvem representerer de?

 

Kupp eller statskupp?

I Bokmålsordboka defineres et kupp som ”rask maktovertakelse, statsomveltning”. Ifølge den definisjonen var det et soleklart kupp vi så i Brasil i går.

Samme ordbok definerer statskupp som en ”plutselig forfatningsstridig endring av statsforfatningen i en stat, iverksatt av statsoverhode, regjeringssjef, medlemmer av regjeringen eller offiserer”.

Vi har ikke sett en endring av Brasils statsforfatning, grunnloven fra 1988. Men den tolkningen av bestemmelsene om riksrettssak som Kongressen har lagt til grunn, skurrer kraftig. Jeg mener de misbruker bestemmelsene, altså overkjører grunnloven, for å tvinge fram et maktskifte. Derfor mener jeg det vi ser i Brasil nå kvalifiserer til betegnelsen statskupp. Kanskje ikke i streng, juridisk forstand, men i alle andre betydninger av ordet.

 

Michel Temers første dag på jobben

Et raskt blikk på interim-president Temer, hans nye regjering og hans første avgjørelser taler et tydelig språk:

  1. Michel Temer er nettopp dømt for ulovlig valgkampfinansiering i 2014, og er ilagt en åtte år lang karantene mot å stille til valg i Brasil.[1] Han er, i motsetning til president Dilma Rouseff, mistenkt i den store korrupsjonssaken Lava Jato. [2]
  2. Av den nye regjeringens 24 medlemmer er samtlige 24 hvite, velstående, middelaldrende menn.
  3. Sju av regjeringsmedlemmene er mistenkt i den korrupsjonssaken Lava Jato. Verst ute å kjøre er planleggingsminister Romero Jucá (PMDB). [3]
  4. Flere departementer og direktorater er nedlagt, men det er langt fra tilfeldig hvilke: Kulturdepartementet, Departementet for kvinner, «raselikhet» og menneskerettigheter, Departementet for familiejordbruk og et riksrevisjonensliknende organ er alle historie.

 

Temer legger ned departementer

Presidentdekret fra Michel Temers første dag på jobb: Kulturdepartementet, Departementet for kvinner, «raselikhet» og menneskerettigheter, Departementet for familiejordbruk og et riksrevisjonsliknende organ er alle historie.

 

Jeg jobber med en lengere versjon av denne teksten. Men måtte bare få det ut nå. Brasil skriver historie as we speak.

 

[1] http://politica.estadao.com.br/blogs/fausto-macedo/temer-e-ficha-suja-diz-procuradoria-eleitoral/

[2] http://www.cartacapital.com.br/politica/o-que-pesa-contra-temer-na-lava-jato

[3] http://www.cartacapital.com.br/politica/alem-de-temer-sete-ministros-estao-envolvidos-na-lava-jato

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Written by:

Published on: 13. mai 2016

Filled Under: Dilma Rouseff, politikk

Views: 3157

Comments are closed.