MENU

Brasil: Hvorfor protesterer de?

Mandag denne uka demonstrerte 230.000 mennesker i gatene over hele Brasil. Det som begynte med en protest mot dyr offentlig transport,  har endt i de største politiske demonstrasjonene i Brasil på 20 år. Hva er det egentlig som skjer?

demo Brasilia

 Demonstrantene okkuperer taket og området rundt Kongressen i Brasília.

 

De siste årene har de fleste nyhetene fra Brasil vært positive. Økonomien går bra, fattigdommen går ned, neste år er det fotball-VM og president Dilma Rousseff har stor støtte i befolkningen. Derfor har de fleste blitt overrasket over de siste dagens protester i gatene.

 

Fra bussbillett til ytringsfrihet

Demonstrasjonene de siste dagene viser den store misnøyen med tingenes tilstand i Brasil. De første protestene handlet om økte priser på offentlig transport. De ble brutalt slått ned av spesialpoliti med skjold og køller, tåregass og gummikuler. (YouTube er full av videoer av demonstranter som roper ”uten vold, uten vold” og politi som angriper.)

 

protestos Sao Paulo 2013

Fra demonstrasjonene i São Paulo. 60.000 mennesker deltok.

 

Det har satt sinn i kok i Brasil. Det er bare en generasjon siden Brasil var et militærdiktatur, og de som opplevde det ser farlige paralleller. De yngre som er vokst opp under demokrati kan nesten ikke forstå politiets overgrep. Under mandagens demonstrasjoner deltok mange for å forsvare helt grunnleggende rettigheter som ytrings- og forsamlingsfrihet.

 

Det har ulmet under overflaten

Demonstrasjonene har også vært fulle av paroler mot korrupsjon og pengesløseriet i forbindelse med fotball-VM. Mange har båret plakater om elendig utdanningssystem og helsevesen, andre har protestert mot at den reaksjonære evangeliske pastoren Marco Feliciano har blitt utnevnt til leder for Kongressens komité for menneskerettigheter. Feliciano er kjent for sine utfall mot homofile, svarte og kvinner. Atter andre har protestert mot økende overgrep mot landets urfolk, og at miljøinteressene gang på gang blir overkjørt. Det er også en god del generell politikerforakt i demonstrasjonene.

 

demo Brasil 12 foto

Det var demonstrasjoner over hele Brasil på mandag. Det har også vært støttemarkeringer i store deler av verden. I Oslo blir det markering foran Utenriksdepartementet lørdag 22. juni kl. 16.00.

 

Brasils elite har blitt tatt på senga av styrken og bredden i den siste ukas protester. For dem som har kjent pulsen i landets sivilsamfunn er det ikke like overraskende. Under overflaten av at alt har blitt bedre i Brasil det siste tiåret, har misnøyen med regjeringens politikk økt. Det siste året har det vært flere streiker enn på ti år. De sosiale bevegelsene, som De jordløses bevegelse (MST), har intensivert kampen mot regjeringens politikk. Nå kommer dette til overflaten.

 

To positive resultater

Brasils befolkning har tatt tilbake gatene. Det er det første resultatet som umiddelbart kan ses. Det er 20 år siden det var like store demonstrasjoner i landet.

De første reaksjonene fra landets politikerstand var arrogant. Både ordføreren i São Paulo by og guvernøren i delstaten São Paulo avfeide protestene som små og useriøse. Nå har de har blitt tvunget til å endre tone. Nå sier både de, samt president Dilma, tidligere presidenter Lula og Cardoso at demonstrasjoner er legitimt og en del av demokratiet. Det er det andre positive resultatet.

 

Hva skjer framover?

Vanskelig å si. Kampen om bussbillettene er vunnet. De blir ikke satt opp. Det er alle de andre agendaene som er avgjørende. Det alle politkerne tenker på, er presidentvalget neste år.

Jeg spår ganske kynisk at demonstrasjonene dør ut, uten noen store resultater. Det er en alt for for sprikende bevegelse som står brak protestene. Det er ingen felles organisering, ingen koordinering annet enn gjennom sosiale media, ingen strategi om noen langsiktige politiske mål bak demosntrasjonene. Ihvertfall ikke i denne omgang…

 

De sosiale medienes uvurderlige rolle

Dette er et helt eget kapittel. Les denne gode analysen på portugisisk.

Og her er Facebook-invitasjon til støttemarkeringen i Oslo førstkommende lørdag.

 

Mer på BrasiLeira om demonstrasjonene

Hvem tjener på protestene i Brasil?  (19. juni)

Slik følger du protestene i Brasil på direkten  (20. juni)

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Written by:

Published on: 18. juni 2013

Filled Under: politikk, valg 2014

Views: 916

4 Responses to Brasil: Hvorfor protesterer de?

  1. […] Se forrige innlegg om demonstrasjonene her: Brasil: Hvorfor protesterer de? […]

  2. […] Brasil: Hvorfor protesterer de?  (18. juni) […]

  3. […] Brasil: Hvorfor protesterer de? (18. juni) […]

  4. […] Brasil: Hvorfor demonstrerer de?  (18. juni) […]

Legg igjen en kommentar