MENU

Brasil: Fullt kaos i regjeringen, Bolsonaro sterkt svekket

På én uke har de to mest populære statsrådene forlatt regjeringen. Først ble helseminister Mandetta sparket. Så tok justisminister Moro hatten sin og gikk. Tilbake sitter Brasil med en svekket president, en skadeskutt regjering, politisk kaos, rykter om riksrett og en ny presidentkandidat.

President Bolsonaro og tidligere justisminister Sergio Moro.

Nå skjer ting så raskt at en grundig analyse sannsynligvis er utdatert før den er ferdigskrevet. Her kommer derfor hovedpunktene:

  1. I forrige uke ble helseminister Luiz Mandetta sparket. Han ønsket å ta korono-epidemien på alvor og innføre strenge smitteverntiltak. President Bolsonaro saboterte tiltakene. Mandetta ble til slutt for besværlig og for populær i befolkningen for Bolsonaros selvbilde, og ble sparket. Saken belyste presidentens uansvarlighet overfor en stor pandemi og stor uenighet innad i regjeringen.
  2. I går, fredag, forlot justisminister Sergio Moro sin post, med bakgrunn i at presidentene sa opp sjefen for det føderale politiet uten Moros aksept. Bolsonaro sier eksplisitt at han vil ha «noen han kan ringe til» som sjef for de føderale politiet, og Moro mente dette var politisk interferens. I avskjedstalen langet han ut mot presidenten og anklaget ham for en rekke lovbrudd. Bolsonaro forsvarte seg i en tale seinere på kvelden, men på en måte som gjorde at han bekreftet ønsket om politisk kontroll av politiet.
  3. Statsadvokaten har allerede bedt høyesterett om tillatelse til å etterforske Moros anklager mot Bolsonaro.
  4. Reaksjonene på alt dette er delte. De aller fleste, inkludert Moros sterkeste tilhengere, er misfornøyd med at Moro går. Han var stjernen i den store Lava Jato-etterforskningen, og symbolet for at Bolsonaros regjering ville ta korrupsjon på alvor.
  5. Det har allerede kommet inn mange forslag om riksrett mot presidenten. De store maktpartiene i sentrum støtter ikke riksrett, men ser en mulighet til å få mer innflytelse over Bolsonaro med denne nye krisen. Venstresiden ønsker å fjerne Bolsonaro som president, men har ulike oppfatninger av hvordan det bør skje.
  6. Uansett: President Bolsonaros stilling har aldri vært svakere. Før var diskusjonen OM han kom til å sitte ut presidentperioden. Nå er diskusjonen NÅR han kommer til å falle, og HVORDAN.
  7. Moros ambisjoner er store: Han kommer ut av dette som en naturlig, ny presidentkandidat som kan ta over store deler av Bolsonaros velgere.
  8. Og samtidig eskalerer korona-krisa. Nå mer enn 50.000 bekreftet smittet, og mer enn 2600 bekreftet døde. Store mørketall.
  9. Min lille trøst når det blir for ille: «Aldri en kjedelig dag for den som er interessert i brasiliansk politikk.»
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 25. april 2020

Filled Under: Jair Bolsonaro, politikk, Sérgio Moro

Views: 635

Comments are closed.