MENU

Brasil: Dilma Roussef gjenvalgt i historisk jevnt valg

Gratulerer, Dilma Rousseff! Gjenvalg tross økonomisk stagnasjon og massiv regjeringsslitasje er imponerende. Og gratulerer PT! Fire presidentperioder på rad, 16 år til sammen. Har en sentrum-venstreallianse noensinne sittet like lenge i et demokrati i moderne tid?

 

Skjermbilde 2014-10-27 kl. 00.36.52

Brasils president Dilma Rousseff (PT) ble gjenvalgt i et uhyre jevnt oppgjør på søndag. Med 51,6 prosent av stemmene var hun kun noen hårsbredder unna tap for høyrekandidaten Aécio Neves (PSDB) som fikk 48,4 prosent. Aldri har en andre valgomgang vært like tett.

 

Ikke mer splittet

Men landet er ikke mer splittet enn før, slik flere kommentatorer hevder. Avgrunnen mellom fattig og rik har har bestandig vært enorm i Brasil. I dag er den mindre enn på 50 år. Men i dag er stemmemønsteret mer i tråd med skillet fattig – rik. Den største politiske bevegelsen på det siste tiåret har vært fattige brasilianeres migrasjon til PT, selvfølgelig på grunn av vellykket politikk for  fattigdomsreduksjon.

 

Hvorfor vinner Dilma?

Den viktigste årsaken: Folk flest i Brasil har fått det mye bedre under PTs regjeringer de siste 12 årene. Og hun har Lula på laget.

 

Hva sa Dilma i talen?

Det aller første hun gjorde var å takke sin forgjenger «president Lula». Det er heller ikke tvil om at det kun er hans iherdige innsats som har reddet valgseieren for Dilma og PT. Publikum i salen heiet mer på Lula enn på Dilma, og igjen spekuleres det om Lula vil dukke opp i presidentvalget i 2018.

«Dialog er mitt første løfte for min andre periode,» sa hun. Er det en ny president vi her ser konturene av? Dialog har definitivt ikke vært hennes kjennetegn de første fire årene. Vi får se. Festtaler er noe annet enn politiske realiteter.

Ellers snakket Dilma mye om politisk reform, kamp mot korrupsjon og økt innsats for økonomisk vekst. Ingen overraskelser der, med andre ord. Hun nevnte ikke motstander Aécio Neves med et ord. Det var kanskje mer overraskende. Her hadde hun sjansen til å takke Aécio og innta en forsonende holdning etter en heftig og skitten valgkamp. Og strekke ut hånden til de 50 millioner brasilianere som stemte på ham. Hun tok ikke den muligheten. Kanskje dialog ikke blir så viktig, likevel?

 

Aécio og PSDB fra katastrofe til ærerikt tap

For en måned siden lå Aécio Neves og PSDB an til å ryke ut av valget med historsik lav velgeropplsutning. Det ville vært adjø til Aécio Neves og kunne faktisk vært kroken på døra for PSDB som parti på riksnivå. Etter en kanonspurt kom Aécio til andre runde, og søndag var han så nær, så nær. Han fikk faktisk flere stemmer enn noen annen PSDB-kandidat noensinne har fått ved presidentvalg. Så Aécio og PSDB taper med æren i behold. Innad i PSDB er Aécios posisjon trolig styrket, og han er nok den trolige kandidaten også i 2018.

 

Dilma og PT har STORE utfordringer foran seg

2015 og 2016 blir vanskelige år for Dilma, PT og Brasil. Økonomien: nullvekst og høyere inflasjon enn ønskelig. Kongressen: mer konservativ og enda mer fragmentert enn tidligere. Miljø: Avskogingen i Amazonas øker igjen. Og så alle de konstante faktorene som dårlig offentlig skole- og helsevesen, lav produktivitet, etterslep på infrastruktur, korrupsjon.

Gratulerer Dilma! Og lykke til! Du vil trenge det.

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Written by:

Published on: 27. oktober 2014

Filled Under: Dilma Rouseff, politikk, valg 2014

Views: 730

One Response to Brasil: Dilma Roussef gjenvalgt i historisk jevnt valg

  1. Anna Lena Albertsen sier:

    Takk for dine oppdateringer under valget! Det har vært spennede å lese om dine observasojner og vurderinger. Interessant å følge med!

Legg igjen en kommentar