MENU

Brasil: Arven etter VM

Fotball-VM i Brasil ga oss tidenes beste fotball, tidenes største folkefest og tidenes verste budsjettskandale. Men hva sitter Brasil igjen med etter 31 dagers party? Var det verdt 100 milliarder kroner?

 

Tyskland vinner VM 2014

Gratulerer Tyskland! Den beste fotballen og det beste fotballaget vant. Foto: Michael Dalders/Reuters

 

Endelig er fotball-VM over. Det har vært 31 anstrengende dager med sterke følelser, lite søvn, store oppturer og (for en Brasilfan) enda større nedturer. Nå er festen over, og det er på tide å be om regninga.

 

1. Verdens flotteste stadioner – men hva nå?

Det mest konkrete arven etter VM er 12 fantastiske fotballstadioner. Brasiliansk myndigheter valgte å spre mesterskapet til hele Brasil, i god distriktspolitisk ånd. Hele landet skulle vises fram, alle landsdeler skulle nyte godt av investeringene.

Baksiden av medaljen er skyhøye kostnader og i mange tilfeller tvilsom etterbruk. I metropolene São Paulo, Rio og Belo Horizonte vil stadionene fylles av fotball og konserter i årene som kommer. I storbyene Salvador, Fortaleza, Recife og Porto Alegre likeså. Men hva med Manaus i Amazonas og Cuiabá i Mato Grosso? Byene har verken fotballag eller kjøpekraftig befolkning stor nok til fornuftig etterbruk, så de vakre stadionene vil bli triste pengesluk. Hvite elefanter, symboler på stormannsgalskap og pengesløseri.

Og i hovedstaden Brasília står en fotballstadion til 4-5 milliarder kroner. Verdens nest dyreste, etter Wembley i London, ifølge Aftenposten. Men der London har 4-5 fotballag i ypperste verdensklasse, har Brasilia ikke lag i brasiliansk andredivisjon en gang. Og ikke vil de klare å tjene penger nok på å leie ut arenaen til konserter og messer, heller. Ikke rart folk blir provoserte over pengebruken.

 

2. God organisering – mot all forventning

Når kampene først kom i gang gikk VM i Brasil på skinner. Til alles store overraskelse, inkludert min egen. Det har selvfølgelig vært køer og svartebørsbilletter (inkludert fra FIFA selv, ser det ut som…) og dårlig mobildekning og sånne ting, men alt i alt har organiseringen vært strålende.

Brasils befolkning kan derfor være stolte av et mesterskap som har gått som smurt. De har vist at de kan hvis de vil. Vil arrangørene av sommer-OL i Rio 2016 lære?

 

3. Mange protester, enormt politioppbud, null mediedekning

Protestene vi så før VM fortsatte under mesterskapet. Foran hver eneste kamp i hver eneste by var det demonstrasjoner for bedre helse, utdanning og offentlig transport, og mot VMs pengesløseri. Det er et sunnhetstegn for det brasilianske demokratiet.

Det som er et sykdomstegn for det brasilianske demokratiet er måten demonstrasjonen ble møtt på. Det var et politioppbud uten like. Ofte flere politifolk enn demonstranter. Mange demonstranter ble arrestert for kun å være til stede.

Protestene som media var så veldig opptatt av i forkant av VM klarte ikke å trenge gjennom i media når så lenge fotballen rullet. Fotballdominansen var total. Ikke overraskende, kanskje, men personlig hadde jeg ønsket meg mer balansert dekning, både før og underveis.

 

4. En tsunami av korrupsjonsmistanker

Alle brasilianere ”vet” at VM har vært full av korrupsjon. Det baserer de på erfaring. Alle store arrangementer og utbygginger pleier å bli svertet av korrupsjon i Brasil. Og mange forsøk på underslag og overfakturering har vært avdekket i årene som har gått

Jeg spår at det de neste årene kommer en rekke korrupsjonssaker knyttet til VM. Og da spesielt til byggearbeidene i innspurten som gikk over stokk og stein for å bli ferdig i tide.

 

5. Regninga

Var VM verdt 100 milliarder kroner? Ja, og nei, avhengig av hvem du spør. Brasilianske myndigheter, utbyggere og FIFA vil først avvise at det blir så dyrt (men regninga i ettertid vil sikkert komme på mer, når alle poster blir telt med). Så vil de si at det har vært en glitrende investering i Brasils framtid.

Brasilianere flest var delt på midten før VM startet. Så økte støtten til mesterskapet underveis. Hva nå? Ingen meningsmålinger har kommet etter at Brasil ble slått ut, men det kommer nok i løpet av uka. Det blir spennende å se. Jeg tipper 2 av 3 vil være positive til VM, 1 av 3 negative.

Motstanderne av VM vil ha fått ytterligere argumenter for sin motstand. Svartebørs fra FIFA, sportslig ydmykelse, pipekonsert mot Dilma Rouseff.

 

6. Valget i oktober

I oktober går 140 millioner velgere til urnene i verdens fjerde største demokrati – Brasil. Meningsmålingene før VM tydet på at VM var en belastning for myndighetene og sittende president, Dilma Rouseff (PT). Den siste målingen gjort underveis i mesterskapet viste at hun økte sin oppslutning fra 36 til 40 prosent. Alt ligger til rette for en seier for sittende regjering, og VM ser ikke ut til å ha nevneverdig betydning for utfallet. Mye mer om dette seinere…

 

Torkjells konklusjoner

Konklusjon 1: Fotball-VM ble akkurat slik vi visste det ville bli – verdens største fotballfest og en budsjettmessig skandale. Samtidig.

Konklusjon 2: Fotball-VM ble som Brasil – fult av kontraster, selvmotsigelser og sterke følelser. Det ble som Dilma sa det ville bli, men kanskje i en litt annen betydning: A copa das copas.

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 14. juli 2014

Filled Under: fotball, protest, valg 2014, VM 2014

Views: 2036

Legg igjen en kommentar