MENU

Blomsterprakt i Brasils savanne

Kom tilbake fra Brasil i forrige uke. Jeg fikk blomster-ånden over meg på siste tur til nasjonalparken Chapada dos Veadeiros utenfor Brasilia. Her er ni bilder av vakre blomster fra cerradoen – Brasils mangfoldige savannelandskap.

blomst 4 Torkjell Leira

Blomstene i cerradoen finnes i de mest fabelaktige former og farger. Felles er at de trenger dype rotsystemer for å overleve seks måneders tørke fra april til oktober.

 

blomst 5 Torkjell Leira

Denne likner jo ganske mye på en nyperose. Men bladene ser du er helt forskjellige. På grunn av tørkeperiodene er de ganske tykke og dekket av et voksaktig belegg for å hindre at planten tørker ut.

 

blomst 1 Torkjell Leira

Denne ser definitivt IKKE ut som noe som finnes i Norge. Jeg aner ikke hva dette er. Er det noen botanikere eller blomsterelskere der ute som vet?

 

tre 1 Torkjell Leira

Dette er et tre. Det hadde vært en skogbrann i området i fjor, så dette sto helt bart og krokete tilbake. Men trærne er vant med sporadiske branner, så de kommer tilbake. Det finnes nok liv i rotsystemene.

Et brasiliansk ordtak går omtrent sånn: «Det er to ting som fødes skjeivt men som blir helt rett. Beina til Garrincha (berømt fotballspiller) og trærne i cerradoen.»

 

blomst 3 Torkjell Leira

En blanding av myrull og brennmanet? Disse blomstene har helt ville former.

Nasjonalparken Chapada dos Veadeiros ligger noen timers kjøring nord for Brasilia, i delstaten Goias. Anbefales på det varmeste! Tre tips: Overnatt i den lille landsbyen São Jorge, bo på Pousada Trilha Violeta (treg innlasting…) og spis på risotto-restauranten i gata nedenfor som jeg ikke husker navnet på.

 

blomst 6 Torkjell Leira

Sola begynner å gå ned, og i kveldslyset kommer fargene enda bedre til sin rett. Sjekk den lange støvbæreren i sentrum som stikker fram og ut av fokus.

 

Blomst 7 Torkjell Leira

Denne blomsten starter nede til høyre, og ser ut som et omvendt nebb. Ser du insektet på toppen som kikker ned i den eneste åpningen?

 

blomst 8 Torkjell Leira

Siste bilde. En dypblå liten blomst som jeg hadde oversett i det sterke lyset midt på dagen. Kanskje det er sånn den virker på insekter også?

 

Lese mer?

Interessert i flere bildeserier, andre reiseberetninger eller mer om Brasils cerrado? Klikk på linkene under.

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 13. mai 2013

Filled Under: bildeserie, cerrado, reise

Views: 2239

Legg igjen en kommentar