MENU

Blir det nye protester under VM?

Svaret er ja. Det blir demonstrasjoner hver eneste dag under VM, i forbindelse med alle kamper i alle byer. Spørsmålet er hvor store de blir. Her er noen ferske refleksjoner fra Brasil.

Copa protesto brasilia 1

Fra VM-demonstrasjonene i Brasilia i forrige uke. #FifaGoHome lar det ikke være rom for tvil over hva folk mener. Men protestene er foreløpig mye mindre enn massedemonstrasjonene i fjor. Tusenkronersspørsmålet er om de vil vokse seg like store.

 

 

Jeg er i Brasil, og det er 10 dager til fotball-VM sparkes i gang. Både Brasilia og Belém er mindre pyntet til mesterskapet enn vanlig. Det er færre flagg og bannere i gatene, mindre VM-reklame og få vegger og murer malt i gult og grønt. Hvorfor? har jeg spurt.

– Folk er skuffet over pengesløseriet. De er desillusjonert over den elendige planleggingen og alle forsinkelsene, er en gjenganger i svarene.

Men mange mener også at nå, i de siste dagene før VM, vil stemningen skifte. Nå kommer flaggene, gatedekoreringen og den gode følelsen. Og når kampene først begynner vil folk være like fotballgale som før.

 

Det blir demonstrasjoner hver eneste dag

Spørsmålet er ikke om det blir protester under fotball-VM, men hvor store de blir. Og hvem som kommer til å delta. Bakgrunnen for funderingene er selvfølgelig massedemonstrasjonene for ett år siden, da millioner av mennesker var i gatene i hele landet, og der fotball-VM ble en av skyteskivene.

 

Skjermbilde 2014-06-02 kl. 12.10.50

Konfrontasjon mellom indianere og politi foran verdens dyreste fotballstadion, Estadio Nacional Mané Garrincha i Brasilia i forrige uke. Indianerne var i byen for å demonstrere for sine rettigheter, og gjennomførte symbolske angrep på Kongressen med pil og bue. Da de gikk oppover mot stadion ble de møtt av kavaleriet, og kaoset brøt ut. Foto: Ninja Media.

 

 

Det er allerede planlagt demonstrasjoner av mange slag under hele VM. Mange i regi av de såkalte folkelige VM-komiteene, de som prøver å organisere motstand mot tvangsflytting og andre negative konsekvenser av mesterskapet i de 12 VM-byene.

De såkalte Black Blocs er en annen gruppe som har fått mye oppmerksomhet i det siste. Også de lover protester. Det er svartkledte, maskerte demonstranter som er mye mer aggressive og voldelig enn flertallet. De er også betydelig færre, men aksjonsformene deres tar oppmerksomheten.

Bevegelsen for gratisbilett (MPL) var grupperingen som organiserte de første demonstrasjonene i fjor. De fortsetter sine aksjoner i hele landet, men demonstrasjonene tar ikke av og lever sitt eget liv sånn som i fjor.

 

Hva skjer hvis Brasil blir slått ut tidlig?

Brasil kommer sannsynligvis til å møte Spania eller Nederland allerede i 8.-delsfinalen. Hva skjer om de taper? Det vil være en sportslig fadese, og det vil fortsatt være to uker igjen av mesterskapet.

 

Black Blocs

Noen av de løst organiserte Black Blocs gir et tankevekkende intervju i linken over bildet. Foto: Estado de São Paulo.

 

Det er umulig å si hva som vil skje. Selv har jeg landet på at jeg tror det ikke vil føre til større demonstrasjoner, at folk vil bli så skuffet at de bare vil være hjemme og deppe. Men her møter jeg folk som mener at folk vil ta skuffelsen ut i å bli forbannet. For uten sportslig suksess, kommer pengesløseriet i et enda grellere lys. Men jeg tror fortsatt ikke vi kommer i nærheten av de demosntrasjonen vi så i fjor.

 

50% av byggearbeidene ikke ferdige

Det er nok av forsinkelser å klage over. Ifølge en oversikt i storavisa Folha de São Paulo to uker før VM starter, er halvparten av byggearbeidene ennå ikke ferdige. Og mye mer penger er blitt brukt på fotballstadioner, på bekostning av de langsiktige investeringene i infrastruktur og transport.

 

Lese mer?

På portugisisk: Følg linkene i teksen iver.

På norsk: Anbefaler Brassespark med bismak.

 

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 2. juni 2014

Filled Under: protest, VM 2014

Views: 1003

Legg igjen en kommentar