MENU

Bildeserie fra nasjonalparken Chapada dos veadeiros

11. september er cerradoens dag i Brasil. Cerrado er Brasils vakre, tørre og truede savanne. Her er bilder fra turen til nasjonalparken Chapada dos veadeiros i helga, og en liten bekymringsmelding til slutt.
Chapada dos veadeiros ligger i cerradoen, 20 mil fra Brasilia. Anbefales på det varmeste. Dette er fossen og kulpen vi kom til på lørdag. Nydelig sted! I fjellene i bakgrunnen var det tidligere gruvedrift. Naa er det nasjonalpark.
Fuglereir som henger i greinene. Går det an å se det på dette bildet? Tørt gress vevd sammen til hengende hylstre. Fascinerende.
Søndag dro vil til «encontro das aguas» – der elvene møtes. Bak meg stein, ur og den tørre buskvegetasjonen som er karakteristisk for cerradoen i fjellene nær Brasilia. Alle dyr og planter er tilpasset lange tørkeperioder. Akkurat nå er vi på slutten av 3-4 måneder uten regn, og det er ekstremt tørt. Og skyfritt hver dag og varmt.

Selv etter fire måneders tørke er det bra med vann i elvene akkurat her. Vann er noe av det som gjør cerradoen viktig. Alle de største elvene i Brasil – bortsett fra Amazonas – har sitt utspring i cerradoen.

Når disse bærene åpner seg ser de ut som øyne som stirrer på deg. Cerradoen er verdens mest mangfoldige savannelandskap. 5% av verdens naturmangfold finnes her, ifølge brasiliansk presse i dag.

Til tross for at tørken er på sitt mest intense, blomstrer mange av trærne akkurat nå. På grunn av plantenes egenskaper for å stå i mot varme og tørke, forskes det nå stadig mer for å finne gener som kan brukes til å modifisere andre arter, blant annet med tanke på framtidige klimaendringer.
Solnedgang over cerradoen. Kanskje et enkelt bilde på tingenes tilstand? Cerrado er det mest utsatte økosystemet i Brasil i dag. Det er få verneområder og avskogingen er større her enn i Amazonas. Verdien av cerradoen er i det hele tatt kommet litt i skyggen av Amazonas.
Det er landbruket som spiser av cerradoen i Brasil. Her kan du lese mer om konfliktene industrijorbruk vs. miljø i cerradoen.
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 12. september 2012

Filled Under: Brasilia, cerrado, miljø, reise

Views: 845

3 Responses to Bildeserie fra nasjonalparken Chapada dos veadeiros

 1. Hitaelane sier:

  Também já fui na chapada dos veadeiros. Algumas coisas são semelhantes ao Tocantins, principalmente o cerrado. Aquela árvore com flores lilás se chama sucupira, o seu favo é utilizado pra fazer remédios. Adorei as fotos!

 2. Janine de Souza sier:

  Gente!!!!
  Como assim?
  O Brasil sob o olhar de um norueguês!!!
  Enquanto o Sondre tiver por aqui eu vou saber do que fala…rsss
  Mas, esse pedacinho aí mostrado, que é o cerrado, também faz parte o estado em que moro, que é o Tocantins.
  As belezas são imensas…o Brasil é assim..diverso!

 3. Torkjell Leira sier:

  Oi Janine!
  Obrigado pela visita e pelo comentário. Estou indo para Tocantins no final de abril. Vai ser a primeira vez no estado, e estou bem ansioso.
  Torkjell

Legg igjen en kommentar