MENU

Bildeserie fra Amazonas: Giftige frosker, svarte skorpioner og søte skilpadder

Jeg har vært en liten uke langt inne i Amazonas. I nasjonalparken Caxiuanã i delstaten Pará, (i den sørvestlige delen av Marajó-regionen, for de lokalkjente…), sammen med en gjeng biologer fra norske og brasilianske universiteter. Her er bilder av de søteste og styggeste og giftigste og best kamuflerte dyrene vi så. Advarsel: dette er skrevet av en ikke-biolog, så ikke forvent pensumlitteratur.

 

caxi skilpadde

 

En fire ukers gammel skilpaddebaby. Utrolig søt, og imponerende sterk. Den likte ikke å bli tatt opp fra tanken der den ble alet opp, og veivet med beina (luffene?) for å komme løs. Sammen med et par hundre andre ble denne alet opp i en tank for å ha større sjanser for å overleve. Etter noen måneder slippes de ut. Lykke til!

 

caxi svart skorpion

En svart skorpion. Veldig giftig, sa vår eminente guide med kallenavnet Pão (brød). Blir du stukket kan du få en allergisk reaksjon og hovne opp så du får pusteproblemer, forklarte han. Den var ikke mer en noen centimeter lang, og lå under en råtten stokk og ventet på oss. Vi tok bilder på god avstand…

 

 

caxi gul blomst

Det er ikke så mange fargerike blomster inne i skogen. Det er fordi trekronene står så tett at sollyset ikke slipper ned til bakken. Skogbunnen er dekket av brune, råtneende blad og vegetasjonen domineres av grønne busker. Men der det er lys, der finner du blomster. Denne sto på stranda der skilpaddene la egg.

 

 

caxi frosk2

Ser du frosken?

Tips 1: Den har forkledd seg som et brunt blad, og later til og med som om den er angrepet av sopp.

Tips 2: Den har en hvit stripe fra snuten og bakover langs ryggen.

Tips 3: Den er cirka midt i bildet.

Ser du den fortsatt ikke? Se neste bilde.

 

 

caxi frosk1

Du skjønner hva jeg mente med at bakken var dekket av blad i ulike toner av brunt?

 

 

caxi hvite baer

Dette var en av de få fargerike plantene langs skogbunnen. En liten busk med en type bær som gikk fra rødt til hvitt når de ble større. Noen der ute som hvet hva det er?

 

 

giftig frosk

Denne frosken er giftig. Veldig giftig, ifølge vår guide Pão. Den var også liten, og satt langt inni et buskas, så dette var det beste bildet jeg fikk til uten blitz.

Jeg tror dette er en av de som kalles pilgiftfrosk. Navnet sier vel det meste. Giften sitter i huden til froskene, og indianerne bruker giften til pilene de bruker på jakt. Moro å ha sett den, selv om bildet ikke er av de beste.

 

 

caxi sommerfugler

Apropos sollys og blitz. Selv midt på dagen kan det være så mørkt nede under trekronene at det er vanskelig å ta bilder uten blitz. Ihvertfall når utstyret er telefon og et gammelt kamera. Her er to sommerfugler som jeg mistenker var ute i amorøst ærend.

 

 

caxi T stovel

Slagstøvler er genialt i regnskogen. Helt til du plumper… De beskytter ankler og legger mot slangebitt (de med sko bruker store leggbeskyttere), de gjør at du kan vasse uti små dammer og ellers slippe å bekymre deg med søle og gjørme. Varmt og klamt? Joda, men det er det uansett, også i sko.

 

Ellers: Det var naturfotograf man skulle vært… Når jeg blar gjennom disse bildene blir gleden over å se dem litt farget av skuffelsen over at de ikke gjengir virkeligheten bedre. For der ute i skogen er fargene mer intense og gjengivelsen enda skarpere. Og sammen med lydene, fuktigheten, varmen og utmattelsen blir opplevelsen selvfølgelig en helt annen. Men bildene gir et lite innblikk.

Moralen må være: Dra inn i regnskogen om du har sjansen!

 

Flere bildeserier fra Brasil og Amazonas?

Klikke her for å se alle de 31 bildeseriene på BrasiLeira

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 14. mars 2015

Filled Under: Amazonas, bildeserie, miljø

Views: 4351

One Response to Bildeserie fra Amazonas: Giftige frosker, svarte skorpioner og søte skilpadder

  1. […] Her er Bildeserie fra Amazonas: Giftige frosker og svarte skorpioner og søte skilpadder. […]

Legg igjen en kommentar