MENU

Bildeserie: Feltkurs i Amazonas (1)

– Herregud, for et privilegium! Torbjørn og jeg ser på hverandre. Vi sitter på toppen av et 50 meter høyt tårn og skuer mot sola som er i ferd med å klatre over horisonten. Under oss ligger trekronene som et mørkegrønt teppe i motlyset.  Vi ser ned på fugler,  apekatter og resten av livet i verdens mest artsrike økosystem, regnskogen i Amazonas. Og vi er her på jobb!

Her er bilder og inntrykk fra feltkurset i tropisk økologi i Amazonas.

Utsikt fra tårnet. Til å dø av.

Alle foto: Torkjell Leira

 

På vei! Hele gruppa foran elvebåten som fraktet oss fra Belém til Portel, noen hundre kilometer lenger vest. 8 norske studenter, 16 brasilianske studenter og lærere fra Universitetet i Oslo (UiO), Norges miljø- og biovitenskapelige universitetet på Ås (NMBU) og de tre brasilianske universitetene UFRA, UFPA og MPEG.

 

 

Det var nattbåt. Turen tok 12 timer. Vi sov i hengekøyer. På veien inn var det bra med plass, da så det sånn ut. På vei tilbake var det dobbelt så trangt. Og mye bølger! En opplevelse.

 

 

Fabelaktig utsikt mot millionbyen Belém. Nå er jeg usikker på om dette bildet er fra ettermiddagen da vi dro eller morgenen da vi kom tilbake to uker etterpå, men vakkert er det uansett.

 

 

Valgsending på båten på vei inn. Jair Bolsonaro intervjuet på direkten på Jornal Nacional på TV Globo, tilsvarende Dagsrevyen på NRK. Han svarte overbevisende, selv om innholdet i det han sier ofte er helt hårreisende. Mannen er mer karismatisk enn jeg trodde. Nå skjønner jeg hvordan folk kan bli overbevist om at joda, det er en sånn mann Brasil trenger nå. Men de tar helt feil. En så reaksjonær, autoritær og splittende mann som Bolsonaro er det siste Brasil trenger akkurat nå.

 

 

Over i neste båt ut til feltstasjonen Ferreira Penna som tilhører Emilio Goeldi-museet i Pará (MPEG). Stasjonen ligger i verneområdet «Floresta Nacional de Caxiuanã» som skulle vise seg å ikke være så strengt vernet likevel (men mer om det seinere).

Vi var så mange at vi trengte to båter. Vi lærerne tok hurtigbåten for å forberede oss til studenten kom. Utsikta var upåklagelig.

 

Framme! Her er brygga. Feltstasjonen ligger 150 meter lenger opp.

 

Og her kommer studentene, i båten med samme navn som feltstasjonen: Ferreira Penna. Begge oppkalt etter grunnleggeren av Goeldi-museet, Domingos Soares Ferreira Penna. For mer om ham, sjekk wikipedia her.

 

Panorama fra innerst på brygga i soloppgangen dagen etter. Smellvakkert!

 

Men hva gjorde vi egentlig?

Vi kjørte i gang masteremnet «Field course in tropical rainforest ecology and biodiversity» på UiO, rettet mot norske og brasilianske masterstudenter. Det kjøres på engelsk, noe som er nesten sensasjonelt for universiteter i Nord-Brasil. Opplegget er kjempebra: Bolk én er på 3 uker i Brasil, mesteparten av tida på feltstasjonen i Amazonas med bred intro til tropisk økologi og biomangfold. Bolk 2 er i Oslo, to uker på lab med hovedfokus på DNA, og med forelesninger på UiO og NMBU.

Som en del av kurset gjennomfører studentene sine egne, små forskningsprosjekter. Både i Oslo og Brasil besøker studentene et av norsk Hydros aluminiumsanlegg for å skjønne mer av dilemmaet vekst – vern.

Klikk her for å lese mer om kurset.

NB: Dette masterremnet vil gå i minst tre år til, fram til 2021. Så DU kan bli en av de heldige som kan få bli med. Søk!

 

Tilbake i tårnet i soloppgangen noen dager senere. To svært fornøyde karer er enige om at de er riktig priviligerte som kan gjøre akkurat dette på jobb. Takk for turen, Torbjørn!

(Torbjørn Haugaasen leder masterkurset i tropisk økologi på NMBU og er en av lærene i dette prosjektet.)

 

OK. Nok for i kveld. Flere bilder kommer etter hvert.

Neste: Første halvdel av november kommer 8 av de brasilianske studentene til Norge for bolk 2. De jobber sammen med de 8 norske studentene i norsk-brasilianske par. De skal bla. arrangere et mini-symposium på Naturhistorisk museum hvor de skal legge fram prosjektene sine. Åpent for alle. Dato kommer. Velkommen!

 

Lese mer?

Fra forrige tur til feltstasjonen i Caxiuanã:

Bildeserie fra Amazonas: Giftige frosker, svarte skorpioner og søte skilpadder

 

Fem følelser i Amazonas

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 25. september 2018

Filled Under: Amazonas, bildeserie, Hydro, Norge-Brasil, regnskog, utdanning

Views: 1285

Comments are closed.