MENU

Bildeserie: Berg og dalbane med statsadvokaten og yanomamiene i Brasil

-Guvernøren er dømt!

Fredag ettermiddag hadde vi besøk av lederen for Ministerio Publico Federal (MPF) i delstaten Roraima. MPF er et statlig organ som er en slags blanding av statsadvokat og ombudsmann og har ansvar for at landets lover blir fulgt. Veldig interesant møte, som en emosjonell berg-og-dalbane.

Møte mellom yanomami-indianerne, støttespillere og statsadvokaten fra MPF

Negativt: Mer ulovlig gullgraving på yanomamiterritoriene uten at delstatesmyndighetene løfter en finger. Positivt: MPF lover å kjøre denne saken og gå på bakmennene: De som tjener store penger på transport, utstyr og proviant, samt hvitvasking av penger.

Dario Yanomami forklarer hvor de siste ulovlige gullgraverne er observert.


Negativt: Delstaten motarbeider utdanningsprosjektet på alle tenkelige måter, inkludert at 2 millioner kroner står ubrukt på en konto og man frykter at de er forsvunnet i korrupsjon eller underslag. Positivt: MPF lover å undersøke hvordan midlene er brukt, og sørge for å få de ansvarlige anmeldt hvis de oppdager underslag.

Statsadvokaten får SMS: Guvernøren er dømt!
Og så, midt under møtet tikker det inn en SMS til statsadvokaten, og et fornøyd, lite smil vokser fram. Han sier: «Bare en liten parentes, folkens: Guvernøren er dømt og må fratre sin stilling umiddelbart.» Spontan applaus i møterommet. Guvernøren i Roraima er en notorisk korrupt fyr som i alle år har unngått å bli dømt. Nå har de endelig klart det, for msibruk av offentlige midler i valgkampen i fjor. MPF sto bak undersøkelsene og anklagene. Samme kveld var det full fest i gatene, med flagg og tutende bilder og alt som hører til.
Ana Maria fra ISA viser bilder og plassering av gullgravernes leir.
Avslutning: Yanomamiene klager over at det fortsatt, 19 år etter opprettelsen av yanomami-territoriet, er bønder ulovlig inne på deres land. Og forresten skal vi til det området med Torkjell fra Regnskogfondet på søndag. Har dere lyst til å bli med? Statsadvokatens umiddelbare svar: Ja! Når drar vi?
Debriefing på stranda i solnedgangen. Beto og Marcos fra ISA.
Så i morra drar jeg på tur med Daví Yanomami, ISA og statsadvokaten i Roraima for å bli kjent med den østlige grensen til Yanomami-territoriet: Ajaraní. Bilder og inntrykk kommer til uka.
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 12. februar 2011

Filled Under: Amazonas, bildeserie, Regnskogfondet, reise, urfolk, Yanomami

Views: 887

One Response to Bildeserie: Berg og dalbane med statsadvokaten og yanomamiene i Brasil

  1. Tøft møte med en viktig seier. Håper på flere seire!
    Lykketil Colega Velho!

Legg igjen en kommentar