MENU

Bildeserie 2 fra Hydros gruve i Brasil

Sopp og lav, bauksitt og aluminium, grunnforskning, frosker og verdens første rørledning for bauksitt-slam. I slutten av november besøkte jeg Hydros bauksittgruve i Paragominas i delstaten Pará. Her kommer bildeserie nummer 2. Bildeserie 1 kan du se her.

 

Paragominas lupe

Besøket var en del av en vitenskaplig workshop om gjenplanting, biologisk mangfold og klimavtrykket fra gruvedrift i Amazonas. Her er en av mine nye kollegaer, Einar Timdal fra Naturhistorisk museum i Oslo. Han er spesialist på lav, og fant mye interesant på blader og trær inne i skogen. Bratt læringskurve for en samfunnsviter som meg…

 

Paragominas sopp

Her et lite eksempel på hvordan ulike typer sopp og lav vokser på bladene (stemmer dette, Einar?).

 

Paragominas drivhus

Hydro planter ut flere hundre tusen småtrær hvert eneste år. Tanken er at skogen skal vokse tilbake i de områdene hvor gruvedriften er ferdig. Hydro planter ut cirka 100 ulike arter, men ikke alle klarer seg like godt. Selskapet erkjenner at arbeidet for gjenskoging må gjøres bedre, derfor har det tatt initiativ til et forskningssamarbeid mellom UiO og tre brasilianske universiteter (Se bildeserie 1 for detaljer). På bildet over forklarer Sabrina Ribeiro fra Hydro hvordan drivhuset drives.

 

Paragominas frosk

Rett utenfor drivhuset hoppet denne frosken forbi. Her er den fanget av forskningssjef Ulisses Galatti på Museu Emilio Goeldi i Belém. Sjekk det proffe håndgrepet! Frosken utskilte en melkeaktig væske da den ble fanget, du ser litt av det på tommelen til Ulisses.

 

Paragominas forskere

Tilbake i skogen, i et område hvor Hydro overvåket dyrelivet i stående skog bl.a. for å kunne sammenlikne med gjenskogede områder seinere. Til venstre en annen ny kollega på Naturhistorisk museum, soppekspert Karl Henrik Larsson. Han spesialitet er sopper som bryter ned død vegetasjon. I midten folk fra Hydro i uniformen som alle går med.

Paragominas arbeidere

To av de ansatte som viste oss rundt. Bak dem, om jeg forstod det riktig, er de enorme tankene der bauksitten er blandet opp med vann. Fra Hydros gruve i Paragominas fraktes bauksittslam i en rørledning nordover til Hydros amumina-raffineri Alunorte i byen Barcarena.

 

Paragominas marco zero

Her går bauksitt-slammet ned i bakken. 230 kilometer lenger nord kommer rørledningen fram til Barcarena. Der fjernes vannet, og bauksitten omdannes til alumina i verdens største raffineri Alunorte. Derfra fraktes det til valuminiumssmelteverket Albras. Det er store dimensjoner på Hydros anlegg i Brasil!

 

Paragominas aluminium

Slik ser de ut, blokkene med aluminium som kommer ut fra smelteverket Albras.

 

Paragominas bauksitt

Og slik ser bauksitten fra gruva ut. Det er rødt på grunn av jorda, selve bauksitten er som porøs stein.

Bauksitt ble oppdaget for første gang 1821 av geologen Pierre Berthier. Funnet ble gjort ved byen Les Baux i Provence i Sør-Frankrike, og bauksitt (bauxitt – gammel skrivemåte) er oppkalt etter denne byen.

 

Lese mer?

Her er Hydros egen presentasjon av virksomheten i Brasil

Her er Bildeserie 1 fra Hydros gruve i Brasil

Flere bilder og flere nye kolleger: Bildeserie fra markedet i Belém

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 11. desember 2013

Filled Under: bildeserie, Hydro, næringsliv, Norge-Brasil

Views: 1659

One Response to Bildeserie 2 fra Hydros gruve i Brasil

  1. […] Denne uka har jeg besøkt Hydro sin bauksittgruve som ligger i Paragominas i delstaten Pará. Førsteinntrykk: Det er digert! Både selve gruvevirksomheten og gjenplantingarbeidet. Her kommer noen bilder. SISTE: Og her er Bildeserie 2 fra Hydros gruve. […]

Legg igjen en kommentar