MENU

Bildeserie 1 fra Roraima, Brasil

Her er et kjapt utvalg bilder fra de siste dagene i Roraima, helt nord i Brasil opp mot grensa til Venezuela og Guyana.

Jeg har fått en ny venn!! Dette er et dyr som jeg ikke aner hva heter på norsk. Litt flaut, dette burde jeg visst. Det minte mest om en blanding mellom en apekatt, en gnager av et slag og en vanlig katt. Vi ble kjent i dag da Anne og jeg besøkte urfolksterritoriet Malacacheta.

Hun klatret rundt meg som en leken kattunge! (Altså dyret, ikke Anne…) Bare vent på videoen!

Her er cowboyen jeg skrev om i siste reisebrev, Mauro Costa, han som sa at avskoging er som kreft. Anledningen var et seminar om bærekraftig utvikling i Roraima som Regnskogfondets partner ISA arrangerte denne uka. Til venstre ISAs Rodrigo Junqueira som fortalte om erfaringene med gjenplanting av skog i Xingu i delstaten Mato Grosso.
Og her er det vi har gjort aller mest de siste dagene. Sittet inne i et airconditionrom i møte… 35-40 grader utafor – 25 grader inne. Anne foran til høyre. Ellers partnere fra Brasil og Venezuela:
 • FOIRN – paraply som samler 90 urfolksorganisasjoner i øvre Rio Negro
 • Hutukara – yanomamienes organisasjon i Brasil
 • Horonami – en yanomamiorganisasjon i Venezuela som faktisk skal stiftes formelt nå i slutten av november!
 • Wataniba – en NGO som jobber med miljø og urfolk i Venezuela
 • ISA – en av Brasils største miljø- og rettighetsorganisasjoner.

I dag har vi heldigvis kommet oss ut av byen. Her er et bilde fra urfolksterritoriet Malacacheta som ligger like utenfor Boa Vista. Det ligger i et naturlig savannelandskap som her i Roraima kalles lavrado.

Vi var invitert som gjester på Hutukaras generalforsamling som ble arrangert der. Her snakker presidenten i Hutukara, Davi Yanomami. Omtalt som «regnskogens Dalai Lama» på TV Globo for noen uker siden, Brasils største kanal. Jeg våger påstanden at han er intet mindre enn en levende legende i kampen for urfolks rettigheter i Brasil.

Og her måtte vi registrere oss. Vanskelig å se her, men kolonnene var: Fornavn – Etternavn – etnisitet…» Første gang jeg har måttet skrive meg inn som norsk, det føltes litt rart. Men det var fem-seks undergrupper yanomamier der, pluss noen fra folket Ye’kuana, pluss en del gjester fra andre urfolksgrupper, så sikkert greit å ha oversikt. Noen av brasilianerne skrev seg inn som nape – yanomamienes ord for oss kvitinger.

 

Ok, nok for i kveld. Natt til søndag drar vi til São Paulo, og natt til mandag hjem til Norge. Flere bilder til uka – blan annet av masse god fisk! Nå er vi invitert ut av noen av ISA-folkene som jobber her og som er lei av fisk. Det blir pizza… 

Ha det!

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 13. november 2011

Filled Under: Amazonas, bildeserie, regnskog, Regnskogfondet, reise, urfolk

Views: 785

2 Responses to Bildeserie 1 fra Roraima, Brasil

 1. Anne sier:

  Kanskje den nye vennen din er en slags nesebjørn? Den minner litt om en hvitneset nesebjørn jeg traff i Mellom-Amerika, bare minus den hvite nesa da 🙂

 2. Torkjell sier:

  Hei Anne!
  Ja, den ligner veldig. Her er kort fra wikipedia: http://no.wikipedia.org/wiki/Hvitneset_nesebj%C3%B8rn

  I Brasil kalles den Quati, på engelsk Coati
  http://en.wikipedia.org/wiki/Coati

Legg igjen en kommentar