MENU

Belém Pride: Bilder fra en særdeles oppløftende parade

Gata og folket har gitt meg håpet tilbake. Bli med på LGBTI-parade i Belém.

 

Den mest positive overraskelsen: De jordløses bevegelse (MST) deltok i LGBTI-paraden i Belém. Alle foto: Torkjell Leira

 

Jeg hadde flaks. Jeg var i Belém forrige søndag, og tilfeldigvis var det samme dag som Belém Pride gikk av stabelen. En fest og en demonstrasjon for menneskene i bokstavsalaten LGBTI – lesbiske, homofile, biseksuelle, transpersoner og interseksuelle. 400.000 mennesker mente arrangørene. Så mange var det ikke, men gatene var stappfulle av folk. Og for en energi! For en glede! For en styrke!

 

 

Aldri en gatemarkering uten en trio elétrico. Her en av de fire i «Parada do Orgulho LGBTI de Belém» – Paraden for LGBTI-stolthet i Belém.

 

Å følge med på Brasil har vært frustrerende de siste årene. Landet har vandret fra krise til krise, og oppturen tidlig på 2000-tallet har snudd til tidenes nedtur. Dagens illegitime president Temer representerer mye av det verste ved Brasil.

Men heldigvis er det håp. Selvfølgelig er det det! Jeg fant tilbake til håpet der det alltid har vært, på stedet som gjennom alle tider har formidlet og foredlet det beste av Brasil: Gata.

 

 

Det gikk opp for meg at jeg har kikket i feil retning når jeg har sett etter den nye kraften for å forandre Brasil. Den finnes ikke i politikken i Brasília. Den finnes i gatene. Blant folk flest.

 

Det var ikke spesielt vanskelig å få lov til å ta bilde av folk…

 

La meg prøve å forklare. Nord-Brasil, der Belém ligger, er en blanding av fisker-, landbruks-, gruve- og nybyggersamfunn. Tradisjonelt veldig konservativt. Vanskelig å bryte ut. Å finne en så stor, åpen og fredfull demonstrasjon for rettigheter og mot diskriminering var veldig oppløftende. (Joda, Belém er en millionby, det er lettere der enn på bygda.)

Samtidig var samtalene med folk underveis rett og slett imponerende. Det er en politisk bevissthet der ute som jeg ikke hadde forventet. Ignoranse fra min side, selvfølgelig. Jeg har nok ikke snakket med de riktige folkene i det siste.

 

«Brasil er det landet i verden som dreper flest LGBTI»   «Hver 28. time blir en LGBTI drept. Og Sandro var en av dem, forandre deg, Brasil!!!!»

 

Gata som felles arena er viktig for demokratiet i hele verden. I Brasil sannsynligvis mer enn gjennomsnittlig, siden landet er så gjennomgående klassedelt og strukturelt rasistisk. Åpne politiske demonstrasjoner og gratis kulturelle uttrykk som karneval er avgjørende for å uttrykke meninger og i en større sammenheng bygge samfunnet.

 

To stykk selverklærte «goth-enhjørninger» (sjekk de svarte hornene) med anstand.

 

Det mest gledelige møtet var med gamle venner i De jordløses bevegelse MST (se det øverste bildet). Jeg kjente ikke de faktiske personene fra før, men har jobbet tett med bevegelsen MST i mange år. Og her stilte de altså i en parade for homofiles rettigheter. Jeg så rett og slett ikke den komme, jeg trodde MST ennå hadde en vei å gå i dette spørsmålet. Men nei: Nå debatteres LGBTI-rettigheter i bevegelsen. Veldig bra, og en stor inspirasjon for andre organisasjoner på landsbygda.

 

Jeg måtte bare spørre om å fa ta bilde av tatoveringen. Snakk om å ta sine afrikanske røtter på alvor. Respekt!

 

En av de mange andre enhjørningene. Han kom bort til meg på slutten av paraden og ba om å bli tagget hvis jeg la ut noen bilder på Instagram. Det skal bli, @vicppf.

 

Til slutt: Håpet finnes, og det ligger i gata og i folkene der. Måtte de klare å samle nok krefter og nok støtte til å skape et bedre Brasil.

Som MST-folka sa: Boa luta para todos nós!  (God kamp til alle oss!)

 

Dagen etter så jeg denne fotgjengerovergangen. Kult. Det må vi fikse til Oslo Pride til sommeren.

 

Prøvde å ta en selfie, men noen tok meg på rompa i gjerningsøyeblikket… Ja, ja, det må man vel kanskje regne med.

 

Lese mer?

Sjekk MSTs nye fokus på LGBT her

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
Previous post:
Next Post:

Written by:

Published on: 6. november 2017

Filled Under: Belém, bildeserie, LGBTI, menneskerettigheter, MST

Views: 2206

Comments are closed.