MENU

Avskoging i Amazonas: Nå snur det!

Akkurat nå er den gode tendensen i ferd med å snu i Amazonas. Nå øker avskogingen igjen. Hvorfor?

 

avskoging+soya+xingu+TL

Regnskog og soyaplantasje i brasiliansk Amazonas. Foto: Torkjell Leira.

 

De siste åtte årene er avskogingen i Amazonas redusert kraftig. Det har vært gode nyheter for verdens klima og biologiske mangfold, og ikke minst for de 33 millioner menneskene som bor der. 2013 blir sannsynligvis året kurven begynner å stige igjen.

 

Brasil dominerer

Omtrent to tredjedeler av Amazonas ligger i Brasil. Resten er fordelt mellom åtte andre sør-amerikanske land. De siste tiårene har over 95 prosent av den avskogingen i Amazonas funnet sted i Brasil. Det er på grunn av kjøtt- og soyaindustriens etterspørsel etter ny jord til beiteland og soyaplantasjer.

 

Avskoging Brasil 1988-2012

 

I Brasil har myndigheter og miljøbevegelse oppnådd store resultater i kampen mot avskoging de siste årene. Mellom 2004 og 2012 ble den årlige avskogingstakten redusert med over 80 prosent. Avskoging gir store utslipp av klimagasser. Ingen andre land i verden har vært i nærheten av å redusere sine klimagassutslipp like mye i denne perioden.

 

Nå snur det

De siste målingene fra Brasil tyder på at nedgangen vil stoppe opp i 2013. De foreløpige tallene fra organisasjonene Imazon, basert på månedlige analyser av satellittbilder, viser at avskogingen i 10 av de 12 månedene i ”skogåret” 2013 ligger 89 prosent høyrere enn fjoråret. Skulle denne tendensen bli bekreftet, ligger det derfor an til at avskogingen i brasiliansk Amazonas stiger for første gang på åtte år.

De aller siste beregningene fra det nasjonale instituttet for romforskning (INPE) bekrefter tendensen. Ifølge INPE har avskogingen i samme 10-månedersperiode økt med 14 prosent i forhold til året før. (Les omtale på engelsk fra Mongabay her)

En liten økning i seg selv er verken farlig eller overraskende. Det er lettere å ta lavthengende frukt først, og små variasjoner fra år til år er naturlig. Det er det politiske bakteppet som bekymrer mest.

 

xingu+skogbrann

 Påsatt skogbrann nær urfolksterritoriet Xingu i Brasil. Her vil skogeierne plante soya. Foto: ISA.

 

Det politiske bakteppet bekymrer

Brasils godseierlobby ”bancada ruralista” har de siste årene systematisk angrepet miljølovgivningen, og har hatt sterk støtte fra deler av regjeringen. Skogloven (codigo florestal) ble svekket i fjor. Nå står blant annet åpning for gruvedrift på urfolksterritorier for døren. Avskogingen det siste året har vært høyest i områdene rundt myndighetenes store utbygginger av vannkraft og veier i Amazonas.

 

Nær tredobling i resten av Amazonas

Mens avskogingen har falt i Brasil, har den økt kraftig i de andre Amazonas-landene. Ifølge en ny rapport fra instituttet Terra-i, gjengitt på nettstedet mongabay, er avskogingen nesten tredoblet i perioden 2004-2012. Avskogingen er størst i Peru, Venezuela og Colombia. Årsakene er mange og sammensatte: Mer olje- og mineralutvinning, flere vannkraftverk og veier, mer innflytting og landbruk.

 

Skjermbilde 2013-07-04 kl. 11.29.27

 

Sammenliknet med Brasil, utgjør avskogingen i de åtte andre Amazonas-landene likevel en liten andel av totalen. Fortsatt er det slik at over 80 prosent av all avskoging i Amazonas skjer i Brasil, noe neste graf viser.

Men tendensen er denne: Etter åtte års nedgang, er avskogingen i Amazonas nå i ferd med å øke.

 

AMAZON-DEFORESTATION-2004-2012

 

 

Lese mer?

ABC om avskoging i Amazonas

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Written by:

Published on: 4. juli 2013

Filled Under: Amazonas, avskoging, miljø

Views: 1537

One Response to Avskoging i Amazonas: Nå snur det!

Legg igjen en kommentar