MENU

Anbefales! Tre gode bøker om Brasil

Trenger du noe å lese på i sommer? Her er tre ferske bøker om Brasil på engelsk. Du får dem på Tronsmo eller Amazon.
Brazil on the Rise (2010) av Larry Rother
Denne boka er god. Larry Rother tegner et bredt bilde av Brasil, godt skrevet og overbevisende argumentert. Om den brasilianske folkesjela, om karneval, fotball, kunst og kultur. Men også om tyngre temaer som rasisme, økonomi, energi, investeringer, miljøproblemer, utenrikspolitikk og nasjonalismen rundt Amazonas. Forfatteren har jobbet som korrespondent i Rio i fjorten år og har peiling.
Boka er ypperlig for alle som vil forstå det moderne Brasil. Anbefales varmt, til tross for noen småfeil om Amazonas og urfolks historie (”they turned their backs to a potentially hostile interior of jungle and mountains” s. 83), og noen litt for raske og snobbete påstander om politikk og økonomi (”Brazilian foreign policy seems reactive,  moved not by an overarching philosophy, design, or a set of long-term strategic goals, but racking with whichever way the winds happen to be blowing in order to achieve short-term objectives.” s. 246) Terningkast 6.
The Throes of Democracy (2008) av Bryan McCann
Dette er brasiliansk samtidshistorie. God, til dels veldig god, på de seks temaene som boka behandler: Venstrebølgen, favelaer, jordreform og MST, musikk, religion og digital kultur/media. Samtidig blir styrken på de seks temaene også til bokas svakhet, i hvert fall for den som vil skjønne hele det moderne Brasil. Den mangler flere viktige emner, ikke minst økonomi.
Kanskje er det en urettferdig kritikk, men med undertittelen ”Brazil since 1989” hadde jeg forventninger om noe bredere. Likevel nøler jeg ikke med å anbefale boka til alle. Terningkast 5.
The New Brazil (2010) av Riordan Roett
Denne boka tar for seg hele Brasils historie, men som tittelen sier vier boka mest plass til perioden etter diktaturet (1985 – dd). Der McCanns bok utelater mye av de økonomiske rammene for det moderne Brasil, har Roetts bok et strengt økonomisk perspektiv. Det blir også denne bokas mangel, men igjen, kanskje leter jeg etter noe boka ikke utgir seg for å være.
The New Brazil er oversiktlig og solid i sin gjennomgang av moderne økonomisk historie, og den avslutter med gode betraktninger om Brasil som en global aktør. Flere tankevekkende passasjer om Brasil som B´en i BRICS. Anbefales til deg som er mer enn gjennomsnittlig interesssert i økonomi og politikk. Terningkast 4.
PS: Heldigvis kom jeg ikke over denne boka før jeg hadde jobbet lenge med mitt eget bokprosjekt som har arbeidstittelen Det nye Brasil… 
Og du? Har du lest noen gode bøker om Brasil i det siste? Gi meg et tips i kommentarfeltet under. Takk! 
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Written by:

Published on: 4. juli 2012

Filled Under: Bok, Det nye Brasil, historie, økonomi, politikk

Views: 725

2 Responses to Anbefales! Tre gode bøker om Brasil

  1. S. Holand sier:

    Når forventer du at boken din skal være i hyllene. Gleder meg til å lese den.

  2. Torkjell Leira sier:

    Hei!

    Takk for kommentarer. Jeg håper boka ligger i bokhandelen i januar. Jeg gkeder meg ogsp til å se den helt ferdig…

    Torkjell

Legg igjen en kommentar