MENU

Amazonas: Vannkraft – Verneområder 3-0

Mandag fikk den siste av mange konflikter om verneområder og vannkraft i brasiliansk Amazonas et trist utfall. Som forventet.
Fra byggingen av Jirau-kraftverket i 2009. Foto: International Rivers.
President Dilma Rouseff har endret grensene til tre verneområder i Amazonas for å åpne veien for noen av de største vannkraftverkene i Brasil ved siden av Belo Monte: Santo Antônio og Jirau i Rio Madeira og Tabajara i Rio Tapajos.
Det er første gang dette skjer i Brasil, og miljøvernere frykter at dette vil skape en negativ presedens. Saken ble avgjort ved et såkalt presidentdekret (= saken ikke gjennom Kongressen) og offentliggjort i Brasil i går, mandag.
Brasilansk miljø-backlash
Denne saken er en del av et tydelig miljø-backlash i Brasil de siste årene. I skyggen av fantastisk nedgang i avskogingen i Amazonas, har det vi best kan forklare med «godseierlobbyen» satt i gang en rekke systematiske angrep mot landets miljølovgivning og miljømyndigheter.
Logikken bak dette er enkel:
Brasils miljølovgivning er god. Når landets myndigheter, ledet av tidligere miljøvernminister Marina Silva (2003-2008), setter inn harde støt for at miljølovgivningen skal respekteres, og godseierne begynner å føle at lovbrudd ikke lønner seg lenger, da bestemmer de seg for å endre lovgivningen. Og det har de dessverre politisk styrke nok til å gjøre.
Samtidig, og delvis på grunn av angrepene fra godseierlobbyen, har avskogingen begynt å stige igjen.
Sjekk disse sakene på BrasiLeira for flere detaljer:
Sjekk denne saken fra Bistandsaktuelt om grenseendringene:
Eller denne nyhetssaken på portugisisk: 
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 16. august 2011

Filled Under: Amazonas, Belo Monte, infrastruktur, regnskog, vannkraft

Views: 934

Legg igjen en kommentar