MENU

Amazonas: De rystende drapene rykker nærmere

Mannen jeg skulle intervjue i Amazonas for tre uker siden er død. Drept med ni skudd. Luiz Alberto Araújo (54) er den siste i rekken av myrdede miljøforkjempere i Brasil. Men denne gangen er noe annerledes. Han var offentlig ansatt, miljøsjef i kommunen Altamira der det omstridte vannkraftverket Belo Monte nettopp er innviet.

(NB! Sterke bilder lenger ned i saken. Jeg velger å vise dem for å få fram alvoret. Dette er ikke bare statistikk, dette skjer akkurat nå med mennesker som oss.)

 

altamira-assasinato-casa

Luiz Alberto Araújo ble drept på åpen gate, rett foran huset sitt. Legg merke til kulehullene i frontruta. Foto: O Impacto.

 

 

Torsdag 13. oktober satt Luiz Alberto Araújo i passasjersetet på bilen sin. Kona kjørte inn foran huset deres i utkanten av Altamira, barna satt i baksetet. Da svingte to personer på motorsykkel opp foran bilen og avfyrte ni skudd gjennom frontruta. Luiz Alberto døde momentant, kona og barna slapp uskadde unna. Drapsmennene, med hjelm og nedtrekte visir, flyktet ut på hovedveien Transamazônica, vestover mot Brasil Novo.

 

Brasil farligst i verden for miljøforkjempere

Denne tragedien er dessverre bare én av mange i brasiliansk Amazonas de siste månedene og årene. Brasil topper lista over land der miljø- og menneskerettighetsforkjempere myrdes. Bare i 2015 ble femti ”land and environmental defenders” drept, ifølge en fersk rapport fra organisasjonen Global Witness. Rapporten fast at

“… the Amazon states of Brazil saw unprecedented levels of violence in 2015, where communities are being encroached on by ranches and agricultural plantations or gangs of illegal loggers.”

 

altamira-assassinato-veja

 

Sju av de ni skuddene gikk gjennom frontruta. Foto: Veja

 

Hovedårsakene til de mange drapene er ifølge Global Witness konflikter mellom lokalbefolkning som prøver å beskytte jorda si og hogstselskaper og storbønder som ønsker adgang til de samme områdene.

Tidligere redaktør i National Geographic Brasil, Felipe Milanez, kommenterer tallene slik: «Killing has become politically acceptable to achieve economic goals….. I’ve never seen, working for the past 10 years in the Amazon, a situation so bad.»

 

På dødslista – og på min intervjuliste

Luiz Alberto Araújo hadde mottatt drapstrusler for sitt arbeid mot ulovlig avskoging. Han stod altså på noens dødsliste, men hvem som var ansvarlig vil sannsynligvis aldri bli oppklart. Det er erfaringen fra tidligere mord i regionen. Metoden (to menn på motorsykkel, hjelmer med visiret nede) er bare så alt for kjent. I småbyen Anapú, litt lenger øst langs Transamazônica, har minst sju mennesker blitt drept på samme måte de siste to årene.

 

altamira-assasinato-corpo

Araújo døde inne i bilen. Sammen med ham i bilen var kona og to barn. Foto: Jornal GGN

 

Selv var jeg i Altamira for noen uker siden, på research til en bok om den transamazonske hovedveien – Transamazônica. Jeg intervjuet planleggingssjefen i kommunen, og miljøsjef Luiz Alberto Araújo stod på lista over folk jeg ønsket å snakke med. Jeg rakk det ikke, for jeg måtte videre. Dette drapet rykker likevel mye nærmere, og min egen reaksjon er nok mye sterkere enn vanlig. (Det skal ikke være nødvendig å si ”enn vanlig” når man snakker om mord.)

 

Nok et uoppklart drap?

Bare en brøkdel av de hundrevis av drap på miljø- og rettighetsforkjempere i Brasil og Amazonas blir oppklart. Bare unntaksvis blir noen tiltalt, og enda sjeldnere blir noen dømt. Straffriheten er dessverre nesten total.

Men denne saken har noe spesielt. Luiz Alberto Araújo var offentlig ansatt. Miljøsjef i den største kommunen i delstaten Pará. Ordføreren som utnevnte ham ble nettopp gjenvalgt. Det burde tale for høyere prioritet hos politiet enn ved ”normale” mord, når det er bønder, indianere og fagforeningsledere, prester og nonner som er ofrene. Likevel, jeg har dessverre små forhåpninger.

 

altamira-assasinato-cadaver

Luiz Alberto Araújo. Slike bilder ser du nesten aldri i norsk media. I brasiliansk tabloidpresse ser du dem hele tida, og det som mye verre er. Jeg velger å vise dem for å få fram alvoret. Dette er ikke bare statistikk, dette skjer akkurat nå med mennesker som oss. Foto: Blog do Jeso

 

 

Vi må snakke om det!

Så hva gjør vi? Vi må ikke la slike drap forbli usynlige. Heller ikke bakgrunnen for dem: kampen om ressursene.

Derfor gjør jeg noe jeg svært sjelden gjør her på BrasiLeira: Spre denne saken, eller noen av linkene under, til dine venner. Vi er nødt til å vite. Vi er nødt til å snakke om det. Takk!

 

 

Lese mer?

Saken omtalt i storavisa Estado de São Paulo

Saken omtalt i nyhetsmagasinet Veja

Kommentar fra miljøorganisasjonen Instituto Socioambiental (ISA) som jobber i Altamira

Rapporten On Dangerous Ground fra Global Witness

 

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Written by:

Published on: 17. oktober 2016

Filled Under: Amazonas, menneskerettigheter, Transamazônica

Views: 4248

Comments are closed.