MENU

Amazonas brenner: Hva må Norge gjøre nå?

President Bolsonaros politikk og retorikk er en direkte årsak til at avskogingen øker i Brasil. Norge er i en privilegert posisjon for hjelpe Brasil tilbake til den veldig gode utviklingen vi så mellom 2004 og 2014. Her er fem ting du, jeg og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen må gjøre.

Regnskog og soyaplantasje i Xingu i Amazonas. De fleste av skogbrannene vi hører så mye om nå settes på bevisst for å rydde skoge til fordel for beiteland og soyaplantasjer. Foto: Torkjell Leira


Fem ting Norge må gjøre nå

1. Norge, ved næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, må sette krav om troverdig regnskogspolitikk og redusert avskoging før handelsavtalen EFTA-Mercosul ratifiseres.

2. Norge, ved soyaimportørene, kraftforprodusentene og lakseoppdretterne, må kreve null avskoging for sin egen soyaimport – og for hele porteføljen til sine brasilianske partnere.

3. Norge, ved utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide, utviklingsminister Dag-Inge Ulstein og klima- og miljøminister Ola Elvestuen, må inngå samarbeid med brasilianske delstater som ønsker å beskytte regnskogen.

4. Norge, ved Oljefondets og dets leder Yngve Slyngstad, må ekskludere selskaper som ødelegger regnskog, blant annet Eletrobras som sto bak utbyggingen av vannkraftverket Belo Monte.

5. Norge, ved du og jeg, må snakke om det. Vi bør delta i demonstrasjoner mot regnskogødeleggelse om vi kan det, støtte organisasjoner som jobber for regnskogbevaring og legge press på politikere og næringsliv for at de skal gjøre det de kan.

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 25. august 2019

Filled Under: Amazonas, Norge-Brasil, Norges dobbeltrolle, Oljefondet, regnskog

Views: 1400

Comments are closed.