MENU

5 ord som beskriver Brasil

Hvordan kan man best beskrive Brasil med fem ord? Dette er min liste: Stort, mangfoldig, urettferdig, ambisiøst, gjestfritt.

USA og Brasil i samme målestokk
Brasil er stort
Landet er større en hele Vest-Europa til sammen, det er større en USA minus Alaska. Det har med sine neste 200 millioner innbyggere verdens femte største befolkning.
Brasil er mangfoldig
Et eksempel: Visste du at Brasil har over 170 språk? Landets drøyt 220 ulike urfolksgrupper snakker ca. 170 ulike språk, like forskjellige seg i mellom som språkene i Europa. Landet har ørkener og regnskoger, det snør i fjellene i sør annethvert år. Norge er ikke spesielt mangfoldig, beklager. Brasil er det.
Brasil er urettferdig
Brasil er et av landene i verden med størst forskjell mellom fattig og rik. Ta en kikk på bildet under, det sier det meste.
Favela og overklassestrøk side om side i São Paulo.
Brasil er ambisiøst
«The future’s so bright you’ve got to wear shades» het det i en hit på 80-tallet. Brasils planer for framtida er gigantiske. Myndighetenes planlagte investeringer i infrastruktur, vannkraft og olje er nesten grenseløse. Men de harmonerer med en følelse jeg tror brasilianere har: Landet er så stort og ressursrikt at det nå, etter hundrevis av år med vanstyre, bare er helt naturlig at det er i ferd med å ta sin rettmessige plass i verden. Blant de helt store.
Brasil er gjestfritt
Jeg har aldri møtt så mange hyggelige og inkluderende mennesker noe sted som i Brasil. Og nesten alle jeg møter som har vært i Brasil forteller det samme. Folk tar deg med over alt, uten å kjenne deg. Det er en åpenhet, en tillitt og en varme som nordmenn sympatiserer veldig med, vi skulle ønske vi var mer sånn sjøl.
Til slutt
Dette var en liten øvelse for meg selv, i oppkjøringa til å beskrive det nye Brasil i foredrag og bokform det neste året. Er du enig? Ikke? Hvilke ord ville du brukt?
?
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Written by:

Published on: 23. oktober 2011

Filled Under: Det nye Brasil

Views: 641

4 Responses to 5 ord som beskriver Brasil

 1. Anonymous sier:

  Synes du presenterer essensen av det som jeg oppfatter som Brasil. Det du skriver om under punktet gjestfrihet er SÅ riktig. Etter et opphold i Brasil for en tid tilbake kom jeg hjem og fikk mange fordomsfulle spørsmål om folk og livet generelt i Brasil. Hjemme igjen kom jeg nesten ikke til orde i forhold til å formidle denne uendelige generøsiteten du beskriver. Den som, finnes på tvers av klasseskiller. Og siden du er så god til å treffe spikeren på hodet når du skriver om Brasil, er jeg spent på om eller hvordan du vil gripe an dette og/eller utdype temaet, disse egenskapene som du sier vi sympatiserer med.Kanskje vi med vår økonomi har en tendens til å tro at vi kan betale oss ut av alt, det være seg regnskogmilliardene eller tips til gartneren på feriestedet. Min erfaring var at brasilianere byr på seg selv på en måte som i hvertfall fikk meg til føle meg ganske fattig… Hvorfor er de sånn og ikke vi?

  Venter forresten spent på boka;)

 2. Mårds sier:

  Urettferdig, ja! Det er veldig tydelig her i salvador og…

  Interessante fakta, forresten: http://www.prosperity.com/country.aspx?id=BR

 3. Takk for kommentarer!

  Til Anonym: Boka er i støpeskjeen. Foreløpig er prosjektet såpass sprikende at jeg ikke vet om det blir lærebok eller mer «feature-aktig». Jeg er spent sjøl.

  Til Mårds: Urettferidig. I hele Brasil, dessverre. Så en oversikt her for noen dager siden som viste at den rikeste kommunen i Mato Grosso også er den med størst ulikhet. Et godt eksempel på at økonomisk vekst ikke nødvendigvis kommer alle til gode.

 4. Anonymous sier:

  Sim Torkjell! É um país em construção, e que precisa de muito investimento em educação. Temos o grande desafio de crescer de forma equilibrada, sem o aumento das diferenças. Grande abraço!
  – Marcelo Versiani.

Legg igjen en kommentar