MENU

Regnskogens fem klimahemmeligheter

VARMT! Oslo er Europas miljøhovedstad i 2019. Jeg var så heldig å bli invitert til å holde en saunaprat under åpningshelga på SALT. Det var en varm, svett og veldig kul opplevelse! Kronet med bad i fjorden etterpå. Anbefales! Her er kortversjonen av foredraget:

I 2018 ble det satt en rekke varmerekorder i Oslo, Norge, Europa og verden. I Spania nådde de 47 grader, et sted i Oman var en dag så varm at temperaturen aldri var under 42 grader. I en regnskog, som ligger mye nærmere ekvator, er det aldri så varmt. Hvorfor?

Svaret ligger i regnskogens fem klimahemmeligheter.

0. Trær lagrer MASSE karbon

Verdens desidert største og mest effektive mekanisme for karbonfangst og –lagring er helt gratis. Det er et tre. Dette er ingen hemmelighet. Men omfanget er ukjent for de fleste. Jordas skoger er vårt viktigste karbonlager, de lagrer mer karbon enn verdenshavene. Det er bladene som gjennom fotosyntesen omdanner klimagassen CO2 i lufta til karbon som lagres i trærne og i jorda.

Så til hemmelighetene:

1. Trær er geysirer!

Visste du at det kommer mye mer fuktighet til atmosfæren fra en kvadratmeter skog enn fra en kvadratmeter hav? Det er fordi bladenes finnes i mange lag oppover, så den samlede overflaten blir mye større. Faktisk kan et eneste tre i en regnskog kan spre så mye som 1000 liter vann til lufta hvert døgn. Og ganger du det med de 390 milliardene trær som vokser i Amazonas, ja da skjønner du at det blir enorme mengder fuktighet til atmosfæren.

2. Trær sår sitt eget regn

Det holder ikke med fuktighet i lufta for å danne regn. Fuktigheten trenger noe å kondensere rundt, en eller annen liten partikkel. Her finnes det gode og dårlige kandidater. Sot og støv er dårlige, men trærnes egne organiske småpartikler er blant de beste. Så det som vi mennesker opplever som duft, som lukt, det er samtidig partikler som ørsmå dråper dannes rundt. Til slutt, etter mange kollisjoner oppe i skyene, faller det ned som regn.

3. Regnskogen er en gedigen vannpumpe

Inntil nylig skjønte ikke klimaforskerne hvorfor det regner så mye over Amazonas. Regnestykket med nedbør skapt av fuktigheten som ble blåst inn over land av vindene over Atlanterhavet gikk rett og slett ikke opp. Men de siste årene har forskerne oppdaget at regnskogen gjennom kondenseringen skaper sitt eget lavtrykk. Slik blir fuktige luftmasser sugd fra havet og inn over land. Regnskogen er en «biotisk pumpe», sier klimaforskerne.

4. Regnskogen skaper himmelske elver

Dette er hemmeligheten som forklarer hvorfor Sør-Brasil ikke er tørrland, på samme måte som ørkenene i det sørlige Afrika og i Australia som ligger på samme breddegrad.

I Amazonas fungerer de himmelske elvene slik: 1) Varmen ved ekvator får havvann til å fordampe. 2) Skyer beveger seg innover land, det regner og fordamper i mange omganger. 3) Ved Andesfjellene skaper regnet kildene til Amazonaselva. 4) Luftmassene presses sørover og tar med seg fuktigheten til Sør-Brasil, Argentina, Uruguay og Paraguay, der mesteparten av menneskene i Sør-Amerika bor. Jo mer avskoging i Amazonas, jo mindre regn i Sør.

5. Regnskogen er en orkan-brems

Hvorfor finnes det ikke sykloner eller tornadoer over Amazonas, til tross for mye varme og fuktighet? I Karibien litt lenger nord blåser det jo som bare det? Når vi setter oss ned for å raste på fjellet setter vi oss i ly for vinden bak en knaus eller i inne i et skogholt. Akkurat på samme måte fungerer regnskogens ruglete overflate og bladverk for å bremse ned vindene som oppstår. Uten skog, mer vind.

Lese mer?

Disse fem hemmelighetene har jeg lært av den brasilianske klimaforskeren Antônio Nobre. Last ned rapporten til Antônio Nobre her.

Rapporten har gitt opphav til et kult tre, med egen facebook-profil. Ta en kikk på Treets facebook-profil her.

De fem hemmelighetene er også presentert i kjempegode illustrasjoner med det samme treet. Sjekk her! http://brasileira.no/slik-henger-regnskogen-og-klimaet-sammen/

Klimaforsker Frances Seymour: «Vi har en historisk sjanse til å redde regnskog.»http://brasileira.no/vi-har-en-historisk-mulighet-til-a-redde-regnskog/

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 10. januar 2019

Filled Under: Amazonas, foredrag, klima, miljø, regnskog

Views: 878

Comments are closed.